Helseadministrasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Helseadministrasjon (på engelsk bl.a. kalt health administration eller healthcare administration) er både et akademisk og anvendt fag som i hovedsak omfatter læren om ledelse, økonomi og offentlig administrasjon som anvendt innen helsesektoren, både på det enkelte sykehus, sykehusnettverk, helsesystemer (f.eks. på helseforetaknivå eller hele det norske helsevesenet) og folkehelse. Disse fagområdene er også kjent som bl.a. helseledelse og helseøkonomi. Begrepet helseadministrasjon omfatter både helseledelse og helseøkonomi.

Det finnes egne studietilbud innen helseadministrasjon, ev. helseledelse eller helseøkonomi, ved en rekke universiteter. I Norge tilbys det erfaringsbaserte masterstudiet i helseadministrasjon ved Universitetet i Oslo som en lederutdannelse for autorisert helsepersonell med minst et par års erfaring. Denne utdannelsen gir graden master i helseadministrasjon (MHA), og tas fortrinnsvis som videreutdannelse av leger og sykepleiere.[1] Blant de som har tatt denne utdannelsen finner man flere toppledere i helseforetakene, bl.a. Bente Mikkelsen.

Helseadministrasjon overlapper med faget folkehelse (Public Health), som det også tilbys mastergrader i ved mange universiteter (Master of Public Health, MPH).

Referanser[rediger | rediger kilde]