Helmut Thielicke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Helmut Thielicke.

Helmut Thielicke (født 4. november 1908 i Wuppertal, Nordrhein-Westfalen i Tyskland, død 5. mars 1986 i Hamburg, Tyskland) var en tysk protestantisk teolog og rektor ved universitetet i Hamburg mellom 1960 og 1978.

Thielicke vokste opp i Wuppertal, der han studerte ved det humanistiske Gymnasium og tok sitt abitur derfra i 1928. Etter studiene ved gymnasiumet begynte Thielicke å studere filosofi og teologi i Erlangen, men kort tid senere måtte han gjennomgå en omfattende operasjon i skjoldbruskkjertelen sin. Til tross for det negative utfallet av denne operasjonen som førte til stivkrampe og blodpropp i lungene hans som fremdeles forårsaket enkelte komplikasjoner selv mange år senere, avsluttet Thielicke sine studier og i 1932 ble han tildelt sin doktorgrad i filosofi med avhandlingen «Forholdet mellom det etiske og det estetiske».

Thielicke flyttet senere til Bonn der han ble tildelt sin doktorgrad i teologi i 1934 og i 1936 ble Thielicke tildelt et professorat i systematisk teologi i Heidelberg, hvor han møtte Marie-Luise Herrmann, som han giftet seg med i 1937. Ekteparet fikk fire barn sammen. Thielicke og hans familie bodde i Stuttgart frem til bombingen av denne byen i 1944 som tvang Thielicke og hans familie å reise til Korntal, hvor han fortsatte med sine foredragsturneer og forkynne sine prekener de følgende årene.

Mange av hans prekener ble anonymt oversatt til mange språk ved et trykkeri i Sveits og ble publisert i flere land både under og etter den andre verdenskrig. Thielicke fikk personlig møte president Jimmy Carter under en av hans mange foredragsturneer i USA i 1977. Thielicke reiste også på flere foredragsturneer til blant annet Asia, Sør-Afrika, Latin-Amerika, Australia og New Zealand både i 1960-og på 1970-tallet. Thielicke døde i mars 1986 i Hamburg, da han var 77 år gammel.