Helmut Hirsch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Helmut (Helle) Hirsch (født 27. januar 1916 i Stuttgart, henrettet 4. juni 1937 i Plötzenseefengselet) var en tysk jødisk student som planla å bombe nazistenes paradeområde i Nürnberg.

Hirsch vokste opp i Stuttgart, hvor han ble medlem av Deutsche Jungenschaft. I 1935 emigrerte han til Tsjekkoslovakia, hvor han studerte arkitektur. Han opprettholdt kontakten til vennene i Deutsche Jungenschaft, som i mellomtiden var blitt forbudt.

I Praha kom han i forbindelse med en gruppe av organisasjonen Schwarze Front, ledet av Gregor Strasser. Sammen med et angivelig medlem av denne gruppen, som i virkeligheten var agent for den tyske politiske sikkerhetstjenesten (Gestapo), planla han et bombeangrep på rikspartidagområdet i Nürnberg. Ved slutten av 1936 ble han arrestert under en reise til Stuttgart.

Etter at Hirsch den 8. mars 1937 ble dømt til døden, forsøkte den amerikanske ambassadør i Berlin, William Dodd, forgjeves å redde hans liv ved å tildele ham amerikansk statsborgerskap, og rettet en direkte appell til Adolf Hitler. Benådningsansøkningen ble avvist. Han ble henrettet ved halshugning 4. juli 1937 i Plötzensee-fengselet.

Han ble også brukt som vitne av myndighetene mot forbudte ungdomsgrupper som ble anklaget for forberedelse til høyforræderi og brudd på sprengstoffloven.