Hellvik stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hellvik stasjon
LandNorges flagg Norge
Stasjonsnummer2214.000
StedHellvik
KommuneEigersund
Opprettet1879
Høyde o.h.18,1 meter
Distanse66,79 km
Høyde18,1 moh.
EierBane NOR
Operatør(er)Go-Ahead
Åpnet1878
Tjenester
Linje(r)Jærbanen
Rute(r)L5
Posisjonskart
Hellvik stasjon ligger i Rogaland
Hellvik stasjon
Hellvik stasjon
Hellvik stasjon (Rogaland)
Kart
Hellvik stasjon
58°29′08″N 5°53′51″Ø

Hellvik stasjon er en jernbanestasjon som ligger på Jærbanen i Hellvik i Eigersund kommune. Stasjonen ble åpnet da Sørlandsbanen ble åpnet i 1878. I dag er det kun lokaltog som stopper på stasjonen. Tidligere stoppet også andre tog som kjørte Sørlandsbanen. Stasjonen ligger 18,1 moh. og 66,79 kilometer fra Stavanger stasjon.

Stasjonen har en mindre parkeringsplass samt parkeringsmuligher for sykkel og mopeder. Den er tilpasset funksjonhemmede med blant annet at plattformen har høyde som er tilpasset lokaltogene NSB type 72. Stasjonen har også et nedlagt stasjonsbygg.

Tidligere gikk jernbanen mellom Egersund og Hellvik i en annen trasé enn nå. Banen ble ombygget og lagt om fra smalspor (1067 mm) til normalspor (1435 mm). Da den nye banen ble tatt i bruk i 1948, ble deler av den gamle traseen overflødig.

I dag er den gamle traseen mellom Egersund stasjon og Hellvik stasjon blitt tatt i bruk som tursti, Hellvik folkesti. Folkestien går fra Hellvik bedehus via den nedlagte Maurholen stasjon til Egersund.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige stasjon     Neste stasjon
nedlagt: Vatnamot
Jærbanen
nedlagt: Maurholen
Lokaltrafikk
L5Stavanger - Sandnes sentrum - Nærbø - Egersund