Helle Beck Figenschow

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Helle Beck Figenschow
Født29. januar 1974Rediger på Wikidata (46 år)
Beskjeftigelse Skuespiller, filmskuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Helle Lee Elena Beck Figenschow (Lee Figenschow) (født 29. januar 1974) er en bulgarsk-norsk kvinne som ble kjent for sin rolle som «Lena» i de norske ungdomsfilmene om «Pelle og Proffen» med manus av Ingvar Ambjørnsen. I dag underviser hun i orientalsk dans og er utdannet lege.

Rollen som «Lena» ble etter hvert en stor belastning for Figenschow på grunn av det store medieoppstyret som var rundt filmene og de mest profilerte skuespillerne. Hun reiste derfor til København og bodde der i fem år.

Figenschow er i dag en fremtredende person i Norges magedans- og folkedansmiljø, hvor hennes spesialistet er kuchek, en sigøynerdans fra Balkan. Hun instruerer orientalsk dans i Oslo samt holder kurs og seminarer i hele landet. Sammen med andre i Norges magedansmiljø er hun med i gruppen Divas of Bellydance. Denne gruppen hadde sin premiereforestilling på Oriental Dance Festival i Oslo 10. februar 2006.

Parodi[rediger | rediger kilde]

Harald Eia har parodiert figuren «Lena» i flere av sine serier, og den første dukket opp i Uti vår hage i 2003, hvor Bård Tufte Johansens rolle møtte «Lena» i en parallell verden, norsk film. I radioserien Tazte priv med Eia og Johansen har hun også opptrådt.

I NRK-serien Tre brødre som ikke er brødre med Eia, Johansen og Atle Antonsen (høsten 2005) spilte Eia igjen «Lena» i føljetongen Lena møter ekskjærester. Av disse «ekskjærestene» er Prepple Houmb, Lars Lillo-Stenberg og Ravi.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

År Film Rolle
1993 De blå ulvene «Lena»
1992 Giftige løgner «Lena»
1990 Døden på Oslo S «Lena»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]