Grepa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Helkama Grepa»)
Hoover Grepa komfyr (2008)
- modell: HGKW 075

Grepa er et tidligere, norskeid varemerke for komfyrer. Komfyrene ble produsert ved Grepa og Mjelva Fabrikker i Ørsta i Møre og Romsdal. Fabrikken ble startet i 1929 av Havtor Hovden. 1. oktober 2007 ble Grepa solgt til italienske Candy Group og merkenavnet byttet til Hoover Grepa.

Komfyren[rediger | rediger kilde]

Grepa laget elektriske komfyrer og var i senere tid særlig kjent for sin «tette stekeovn». En silikonlist tettet mellom selve stekeovnen og glasset på stekeovsdøren, slik at fuktighetstapet ble redusert. Hos andre produsenter var det tidligere vanlig at listen rundt stekeovnen ikke gikk helt rundt og ga en tett løsning. Grepas løsning ga også raskere oppvarming og redusert energibehov, fordi det ble mulig å steke ved en noe lavere temperatur som følge av den «tette løsningen». Grepa var i mange år alene om å ha «tett stekeovn», men i dag har de fleste komfyrmerker en lignende løsning for sine beste produkter.

Fabrikken[rediger | rediger kilde]

Grepa har sin opprinnelse fra gamle Grepa og Mjelva Fabrikker (19071988). Hotelleier Mjelva i Geiranger bygde i 1907 eget kraftverk for å skaffe elektrisitet til Hotell Union. Mjelva satte også opp en liten fabrikk for fremstillingen av elektriske apparater, denne ble senere flyttet til Ørsta.[1] Selskapet er nå solgt til det italienske storkonsernet Candy Group, som nå markedsfører komfyrene fra fabrikken under varemerket Hoover Grepa. Utenlandske eiere har imidlertid Grepa hatt siden 1988, da fabrikken ble kjøpt av det finske selskapet Forste OY, som tilhørte Helkama konsernet. Den norske delen av virksomheten gikk da i noen år under navnet Grepa Forste AS, men komfyrene ble markedsført under navnet Grepa. Siden ble firmanavnet byttet til Helkama Grepa AS, som høsten 2007 ble solgt til Candy Group.

Grepa og Mjelva Fabrikker i Ørsta var den siste, store komfyrprodusenten som faktisk produserte alle sine modeller i Norge. BEHA, som i 1988 vurderte kjøp av Grepa og Mjelva Fabrikker, produserte komfyrer i Norge frem til august 2007 og stekeovner for innbyggning ble produsert i Norge frem til juni 2015. Grepa-fabrikken i Ørsta hadde produksjon av Grepa komfyrer fram til utgangen av juni 2008.[trenger referanse]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vollan, Odd (1967): Tafjord Kraftselskap 1917-1967. Ålesund: Sunnmørspostens trykkeri.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]