Helipad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En helipad i Storbritannia 
Helipad skilt

En helipad er et landingsområde eller plattform for helikoptre.

Mens helikoptre er istand til å operere på relativt flate overflater, er en tydelig merket helipad uten hindringer et trygt alternativ. Helikopterplasser og helikopterdekk som benyttes til passasjerflyging er vanligvis bygd og drevet i samsvar med myndighetenes krav. Disse kravene er basert på ICAOs internasjonale standarder i ICAO Annex 14 Part 2.

Større helipads, egnet for helikoptre og andre vertikal take-off og landing fly, kalles vertiports Et eksempel er Vertiport Chicago,[1] som ble åpnet i 2015.[2]

Bruk[rediger | rediger kilde]

En helipad bakerst på et amerikansk Strategic Sealift Ship

Helipads kan være plassert på en heliport eller en flyplass hvor drivstoff, lufttrafikk kontroll og service av utstyr for fly er tilgjengelig.

De fleste helipads ligger helst utenfor befolkede områder på grunn av støy, vind, og kostnadsbegrensninger. Ekelte  skyskrapere har en helipad på sine tak i for air taxi tjenester. Noen basis helipads er bygget på høye bygninger for evakuering i tilfelle av en stor brann. Store politiavdelinger har sin egen helipad på heliports som base for politiets helikoptre.

Store skip og oljeplattformer har vanligvis en helipad for bruk i en nødsituasjon og for avløsing av mannskaper. De kalles vanligvis «helikopterdekk»eller «helodeck»

Helipads finnes også på sykehus hvor de brukes for evakuering eller luftambulanse og overføringer av pasienter til traumesentra eller mottak av pasienter fra fjerntliggende områder uten lokale sykehus eller utstyr i stand til å gi den nødvendige akuttbehandling. I tettsteder er disse plattformer vanligvis plassert på sykehusets tak.

Helipads på tak har noen ganger et skilt med er stort to-sifret tall som representerer vektgrense (i tonn) for plattformen. I tillegg kan et annet tall vise den maksimale rotordiameter i fot.

Konstruksjon[rediger | rediger kilde]

Helipads er vanligvis bygget av betong, og er markert med en sirkel og/eller bokstaven H, som synlig fra luften

Verdens høyeste helipad,[3] ligger i India, på Siachen-breen i en høyde av 6 400 moh.[4]

Verdens største heliport ligger i Morgan City, Louisiana med 46 helipads som brukes for det meste til å støtte offshore olje-plattformer i Mexicogulfen.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • de Voogt, A. J. Helidrome Architecture Rotterdam: (2007)
  • ICAO 1995. Heliport manual. Montreal, Canada: ICAO Publikasjoner.
Autoritetsdata