Helen Churchill Candee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Helen Churchill Candee
Født5. okt. 1858Rediger på Wikidata
New York
Død23. aug. 1949[1]Rediger på Wikidata (90 år)
York Harbor
BeskjeftigelseJournalist, romanforfatter, skribent, sosietetsperson, oppdagelsesreisende, geograf, interiørarkitekt, magazine writer Rediger på Wikidata
PartiDet demokratiske parti
NasjonalitetUSA

Helen Churchill Candee (født 5. oktober 1858, død 23. august 1949 i Maine) var en amerikansk forfatter, journalist, interiørarkitekt, feminist og geograf.

Candee er best kjent som en overlevende da RMS «Titanic» sank i 1912, og for hennes senere virke som forfatter og oppdagelsesreisende i Sørøst-Asia. Da hennes mann forlot familien forsørget Candee seg selv og barna som skribent for forskjellige magasiner. Candee skilte seg fra ektemannen i 1896, etter at de hadde brukt lang tid fra hverandre. Candee var sterk feminist, noe som gjenspeiles i hennes bestselgende første bok, How Women May Earn a Living (1900). Hennes andre bok, An Oklahoma Romance (1901), var en roman som fremmet mulighetene for bosetting i Oklahoma. Som en etablert litterær figur, flyttet Candee til Washington, DC, hvor hun ble en av de første profesjonelle interiørdesignere. Hennes klienter inkluderte USAs president Theodore Roosevelt.

Candee var på reise i Europa i løpet av våren 1912, der hun fullførte forskning for boken The Tapestry Book, da hun mottok et telegram fra hennes datter som informerte henne om at hennes sønn Harold hadde blitt skadet i en bilulykke. Candee booket i all hast en hjemreise på det nye cruiseskipet RMS «Titanic». På reisen, sosialiserte hun med andre prominente reisende som major Archibald Butt og maleren Francis Davis Millet. Candee fikk plass i en livbåt da skipet sank, men hun brakk ankelen i prosessen. Hennes brukne ankel krevde at hun måtte gå med stokk i nesten ett år.

Under første verdenskrig jobbet Candee som sykepleier i Roma og Milano i regi av det italienske Røde Kors. En av hennes pasienter i Milano var den anerkjente forfatteren Ernest Hemingway.

Etter krigen reiste hun til Japan, Kina, Indonesia og Kambodsja, og hennes opplevelser ble grunnlaget for to av hennes mest kjente bøker, Angkor, the Magnificent (1924) og New Journeys in Old Asia (1927). Candee ble hedret av den franske regjeringen og kongen av Kambodsja for disse bøkene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopedia Titanica[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]