Hekkveien (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hekkveien
Basisdata
NavnHekkveien (120)
LandNorge
StrøkFrydenberg
BydelGrünerløkka
KommuneOslo
Kommunenr0301
Navngivning1923
TilstøtendeGrenseveien, Fougners vei

Kart
Hekkveien
59°55′37″N 10°46′48″Ø

Se pekerside for flere forekomster av Hekkveien.

Hekkveien (1–11, 10a–20) er en vei på Frydenberg i bydel Grünerløkka i Oslo. Den går fra Grenseveien like ved nedgangen til Carl Berners plass stasjon og til Fougners vei.

Norsk Billedhoggerforening holder til i nr. 5.

Nr. 1, 3 og 7 er tre høyblokker på ni etasjer pluss to kjelleretasjer. De ligger på et høydedrag over Grenseveien. Bygningene ble oppført av entreprenørforretning Iver H. Jones i 1954-55. Aksjelagene heter Furulund I, II og III.

Her ligger også nr 5, en murvilla fra 1878, som huser kontorene til Norsk Billedhoggerforening. I hagen her er mange skulpturer utstilt, og det foreligger (2008) planer om å utvide dette til Carl Berner skulpturpark.

Jesu Kristi kirke av siste dagers hellige (mormoner) i Hekkveien 9.

Nr 9 er kirke for Jesu Kristi kirke av siste dagers hellige (mormoner).

Så langt er det ingen egen bebyggelse på vestsida av veien, men en ser baksida av det gamle industrianlegget Hasle Brug, som har inngang fra Hasleveien.

På adressen Hekkveien 8 er det etablert en liten minnepark med monument. Her hedres de som under krigen sto bak «Carl Fredriksens Transport», og i et par hektiske vintermåneder i 1942 - 1943 klarte å få rundt 1000 jøder og motstandsfolk brakt i sikkerhet til Sverige. Disse flyktningetransportene startet på daværende Syversens gartneri som lå rett øst for parken.

Etter kirka svinger Hekkveien, og det ligger nyere blokker på begge sider.

Hekkveien 4, Søndre Syting, Surrey er adressen der den litterære figuren Harry Potter vokste opp, men dette stedet har altså ingenting med Oslo å gjøre.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]