Heisen til skafottet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Heisen til skafottet
orig. Ascenseur pour l'échafaud
Generell informasjon
Utgivelsesår1958
Prod.landFrankrikes flagg Frankrike
Lengde88 min.
Språkfransk
Bak kamera
RegiLouis Malle
MusikkMiles Davis
Eksterne lenker

Heisen til skafottet [1], (originaltittel: Ascenseur pour l'échafaud) er et fransk kriminaldrama fra 1958 regissert av Louis Malle.

Filmen bygger på romanen av samme navn av Noël Calef. Manuset ble skrevet av Malle og Roger Nimier. Originalmusiken ble komponert av jazzmusikeren Miles Davis.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Florence Carala og Julien Tavernier er to elskere som planlegger å drepe Florences ektemann, Simon Carala, en velstående industrimann som også er Taverniers sjef. Tavernier er en tidligere offiser fra den franske Fremmedlegionen, og en veteran fra konfliktene i Indokina og Algerie. Etter å ha jobbet sent på en lørdag, ved hjelp av et tau, klatrer han opp en etasje på utsiden av kontorbygningen - og skyter Simon Carala på kontoret sitt uten å bli sett. Han ordner rommet slik at det skal se ut som et selvmord, og kommer seg deretter ut igjen. Men i det han setter seg inn i sin Chevrolet utenfor, ser han opp og legger merke til tauet han unnlot å fjerne som fremdeles henger fra bygningen. Han skynder seg tilbake inn i bygningen, og går til heisen. Men samtidig som han står i heisen, slår en sikkerhetsvakt av strømmen og låser bygningen for helgen. Julien blir dermed fanget i heisen mellom to etasjer.

Få øyeblikk senere blir Taverniers bil stjålet av et ungt par, skurken Louis og blomsterbutikk-assistenten Véronique. Florence, som venter på Tavernier ved en kafé i nærheten, legger merke til Taverniers bil som kjører forbi kafeen - med Véronique lent ut av vinduet. Florence antar at Tavernier har stukket av fra henne, og leter etter ham ved lokale barer og klubber han er kjent for å besøke. Louis tar på seg Taverniers frakk og hansker, og sjekker deretter inn på et motell, hvor de to registrerer seg under navnet "Mr. og Mrs. Julien Tavernier" for å unngå problemer for Louis - som er etterlyst etter tidligere forbrytelser. På motellet stifter de snart bekjentskap med Horst Bencker og hans kone Frieda, et jovialt tysk ektepar. Etter at Frieda Bencker tar fotografier av Louis og ektemannen hennes med Taverniers kamera, sender Véronique bildene til fremkalling.

Etter at Bencker-paret har lagt seg, forsøker Louis å bytte bil ved å stjele deres Mercedes-Benz 300SL. Men Horst Bencker oppdager Louis, og truer ham med det som ser ut til å være en pistol. Louis skyter og dreper ekteparet med Taverniers håndvåpen, som Véronique tidligere fant i hanskerommet på bilen hans. Louis og Véronique vender tilbake til Paris og kjører den stjålne Mercedesen, forlater bilen og gjemmer seg i leiligheten hennes. Overbevist om at forbrytelsen kan spores tilbake til dem, overtaler Véronique ham til å slutte seg til henne i en selvmordspakt. De svelger begge Fenobarbital-piller og besvimer, men selvmordsforsøket mislykkes og begge kommer seg snart. Det drepte Bencker-ekteparet blir snart oppdaget, sammen med Taverniers bil, håndvåpen og regnfrakk. Politiet utpeker Tavernier som hovedmistenkt, og morgenavisene trykker historien og fotografier av ham.

På jakt etter Tavernier reiser politiet til kontorbygningen der sikkerhetsvakten eskorterer dem inn og slår på strømmen igjen. Heisen fungerer igjen, Tavernier er i stand til å rømme uten å bli oppdaget. Men han er fremdeles ikke klar over Simon Caralas død, og bestiller kaffe og croissanter ved en kafé i nærheten - hvor han snart blir gjenkjent. Politiet blir tilkalt, og Tavernier blir pågrepet. I kontorbygningen oppdager politiet den døde Simon Caralas, men antar at han har begått selvmord. Men politiet anklager Tavernier for å ha drept Bencker-ekteparet, og nekter å tro på hans alibi om å sitte fast i en heis. Véronique og Louis er fremdeles i live, men døsige. Florence Carala anklager dem for å ha drept ekteparet Bencker og kontakter politiet med et anonymt tips. Louis tror ikke det finnes noen bevis for å forbinde ham med forbrytelsene, men Véronique husker fotografiene av ham sammen med Horst Bencker. Når Louis forsøker å få tak i de fremkalte fotografiene, oppdager han at politiet allerede har fremkalt alle bildene - og Louis blir arrestert.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 1. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]