Heinz-Josef Catrein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Heinz Josef Catrein)
Hopp til navigering Hopp til søk
Heinz-Josef Catrein
Født26. mai 1950Rediger på Wikidata
MorbachRediger på Wikidata
Død21. januar 2021Rediger på Wikidata (70 år)
WittlichRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Katolsk prestRediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata
Medlem av PicpuspatreneRediger på Wikidata

Heinz-Josef Catrein (født 26. mai 1950 i Morbach i Rheinland-Pfalz i Vest-Tyskland, død 21. januar 2021 i Wittlich) var en tysk katolsk prest tilhørende picpusordenen og som hadde mesteparten av sin prestetjeneste i Norge. Han var også sin ordens leder for den tyske ordensprovins.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Etter barneskole i Morbach gikk han på picpusordenens internatskole St. Johannes i Niederlahnstein ved Rhinen og gjorde militærtjeneste etter abitur. Etter tjenesten trådte han inn i ordenen i 1970 og ble utdannet ved ordenens filosofisk-teologiske høyskole Damianeum i Simpelveld i Nederland.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet 2. april 1977 i Simpelveld og ble kapellan i Werne i bispedømmet Münster, deretter kapellan i St. Anton menighet i Pirmasens og nærliggende menigheter i bispedømmet Speyer (1979-1986].

Han kom til Norge i september 1986, til St. Olav menighet i Trondheim. Her var han kapellan frem til august 1988. Så ble han sogneprest i den katolske menighet i Levanger, og deretter for fem år i Ålesund og Molde. Han var generalvikar for prelaturet Trondheim (juni 1994-september 1997), som dekker det midt-norske område. En generalvikar er en prest som deler de fleste av den lokale biskops myndighet. Så forlot han prelaturet Trondheim sommeren 2000. Han dro til London og studerte ved «Mill Hill» Missionary Institute.

I august 2001 vendte han tilbake til Norge, men nå for å virke i Oslo katolske bispedømme, som sogneprest i St. Ansgar menighet i Kristiansand.

I april 2009 ble Catrein valgt til den tyske provinsens provinsial og han måtte vende tilbake til Tyskland. Han ble gjenvalgt i 2012 og i 2015. Hans tid som provinsial sluttet i 2018. Da flyttet han fra Lahnstein og begynte som superior for kommuniteten i Werne.

I januar ble han offer for covid-19, ble innlagt på sykehus i Wittlich 14. januar 2021 og døde den 21. januar.

Kilder[rediger | rediger kilde]