Heini Klopfer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Heini Klopfer
Født3. apr. 1918Rediger på Wikidata
Immenstadt
Død18. nov. 1968Rediger på Wikidata (50 år)
Oberstdorf
BeskjeftigelseArkitekt, skihopper Rediger på Wikidata
NasjonalitetTyskland

Heini Klopfer (født 3. april 1918 i Immenstadt im Allgäu, død 18. november 1968 i Oberstdorf) var en tysk arkitekt og skihopper.

Livsløp[rediger | rediger kilde]

Etter gymnaseksamen i Oberstdorf og krigstjeneste i Russland tok Klopfer arkitektstudiet ved den tekniske høyskolen i Darmstadt. Deretter arbeidet han særlig med å bygge hoppbakker over hele verden. Han konstruerte rundt 250 hoppbakker, deriblant den første skiflygingsbakken i Oberstdorf, som i dag bærer hans navn. Bakgrunnen for denne spesialiseringen var Klopfers begeistring for skihopping, som han hadde hatt siden guttedagene. På slutten av 1940-tallet og begynnelsen av 1950-tallet var Klopfer en av «Oberstdorf-trioen» i verdenstoppen i skihopping, sammen med Toni Brutscher og Sepp Weiler. Han oppnådde imidlertid ikke de aller største sportslige plasseringene, blant annet fordi Tyskland ble nektet å delta i vinter-OL 1948 i St. Moritz og andre internasjonale konkurranser like etter 2. verdenskrig.

Under den første tysk-østerrikske hoppuka i 1952 ble Heini Klopfer nummer 9 i rennet i Oberstdorf og nummer 17 sammenlagt. Året etter kunne han ikke delta på grunn av skade, og i 1954 greide han ikke å kvalifisere seg. Etter at han la opp i 1955, engasjerte han seg enda mer i hoppbakkebygging. Som leder av FIS' komité for bygging av hoppbakker planla han og holdt oppsyn med byggingen av et stort antall hoppbakker over hele verden. Han døde natt til 18. november 1968 etter et hjerteinfarkt, nettopp hjemkommet fra en anstrengende reise til skiflygingsbakken i Planica.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Klaus Weddige: Vor 15 Jahren starb Schanzenspezialist Klopfer H. I: Unser Oberstdorf, Blätter zur Oberstdorfer Heimatgeschichte. Hefte 3/1983, s. 170.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]