HeidelbergCement

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
HeidelbergCement
HeidelbergCement Logo.svg
HeidelbergCement.svg
Org.formAksjeselskap i Tyskland
BransjeBygningsmateriale
Etablert1874 i Heidelberg
Datterselskap(er) HeidelbergCement (Norway), HeidelbergCement (Sweden), HeidelbergCement (United States), HeidelbergCement, Českomoravský cementRediger på Wikidata
HovedkontorHeidelberg
LandTyskland
Produkt(er)Sement
Nettstedhttp://www.heidelbergcement.com/global/en/company/home.htm

HeidelbergCement er et tysk sement- og byggemateriale selskap. Det er (2010) verdens tredje største sementprodusent og verdens største produsent av tilslag (pukk og grus). Selskapet er verdens fjerde største produsent av ferdigbetong. I 2008 produserte selskapet 79 millioner tonn sement, 240 millioner tonn tilslag og 35 millioner kubikkmeter ferdigbetong. Selskapet sysselsetter 53 000 mennesker på 2 600 avdelinger i over 40 land, med årlig omsetning på EUR 11 milliarder.

Selskapet er notert på Frankfurt-børsen med ticker HEIC. Den tyske Merckle-familien var i mange år en dominerende eier, men reduserte sin eierandel i 2009. Oljefondet kom da inn på eiersiden med en eierandel på 3 %.

Selskapet ble grunnlagt den 5. juni 1874 av Johann Philipp Schifferdecker, ved Heidelberg, Baden-Württemberg, Tyskland.

I 1999 overtok selskapet det norsk-svenske selskapet Scancem AB. I den norske virksomheten til HeidelbergCement inngår selskapene NorBetong (ferdigbetong), Norcem (sement), NorStone (tilslag) og Renor (alternativt brensel).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]