Hedvig Montgomery

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hedvig Montgomery
Det handler om karakter - NMD 2015 (17233849328) (cropped).jpg
Født3. sep. 1968Rediger på Wikidata (53 år)
Oslo
Beskjeftigelse PsykologRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Far Hugo MontgomeryRediger på Wikidata
Mor Ingun MontgomeryRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Hedvig Margareta Victoria Montgomery (født 3. september 1968 i Uppsala) er en norsk psykolog med familieterapi som spesialitet. Hun har også jobbet mye med uttak og oppfølging av deltagere til ulike TV-produksjoner, spesielt reality-TV.[1][2] Hennes bokserie om barneoppdragelse, med samletittelen Foreldremagi (Strawberry Publishing), er solgt til 26 land, inkludert Kina, Russland og den arabiske verdenen.

Montgomery ble ferdigutdannet psykolog ved Universitetet i Oslo våren 1997.[3] Hun har fordypning i familieterapi ogvidereutdanning innen parterapi.[3] Hun var med på å starte firmaet Psykologbistand, det første firmaet som tilbød organiserte terapitjenester til næringslivet i Norge.[3] Siden har hun arbeidet innen bedriftshelsetjeneste, som klinisk psykolog og som organisasjonskonsulent.[3] Fra 1999 har hun arbeidet med uttak og oppfølging av deltagere til fjernsynsproduksjoner og som rådgiver for fjernsynsproduksjon innen etikk og forsvarlig håndtering av frivillige deltagere.[3] I denne perioden har hun også arbeidet særskilt med personer som havner i medias søkelys og krisehåndtering i de situasjonene som kan følge.[3] Fra 2002 har hun vært daglig leder i aksjeselskapet Montgomery.

Hedvig Montgomery holder også kurs og foredrag for foreldre, lærere og andre om barn og utvikling.[3] Hun har dessuten vært medforfatter til flere bøker om utviklingspsykologi og barneoppdragelse, titler som har kommet ut i en lang rekke land.[4][5] Montgomery skriver også om disse temaene for VG.

I 2019 startet avisen Aftenposten en podkast kalt Foreldrekoden, der Montgomery i samtale med journalist Bjørn Egil Halvorsen gir råd til barnefamilier og svarer på spørsmål om deres hverdagsproblemer.

Bokutgivelser[rediger | rediger kilde]

 • 1999: Hedvig Montgomery og Kirsti Ramfjord Haaland: Fagutvikling i sosialt arbeid[5]
 • 2018: Hedvig Montgomery og Eivind Sæther: Foreldremagi. Syv enkle steg for å lykkes med oppdragelsen - Pilar forlag[4][5]
 • 2018: Hedvig Montgomery og Eivind Sæther: Miraklenes tid – 0–2 år - Pilar forlag[4][5]
 • 2019: Hedvig Montgomery og Eivind Sæther: Barnehageårene – 2–6 år - Pilar forlag[6]
 • 2019: Hedvig Montgomery og Eivind Sæther: Barneskoleårene ‹› 6–13 år - Pilar forlag
 • 2020: Hedvig Montgomery og Eivind Sæther: Ungdomsårene – 13–19 år - Pilar forlag

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Montgomery Arkivert 20. februar 2015 hos Wayback Machine.
 2. ^ «Griller for virkelighets-TV». www.vg.no. VG. 25. februar 2003. Besøkt 24. mai 2021. «Psykolog Hedvig Montgomery skal plukke vekk de som er psykisk uskikket til å være med. | - Jeg ser bare etter én ting: om søkerne har med seg historier eller en bakgrunn som gjør dem mer sårbare når de skal gjennom den påkjenningen det er å være med i «Robinsonekspedisjonen», sier psykolog Hedvig Montgomery. | I tillegg til å jobbe med uttaket til Robinsonekspedisjonen, har hun også vurdert deltagerne til «Popstars» og «Baren» på TV3. Mellom 20 og 30 prosent av søkerne får nei til å bli med på på TV-konkurransen etter å ha hatt en timelang samtale med psykologen, samt gjennomført en evnetest. | - Grunnene kan være mange; den livssituasjonen de er i, sårbarhet i forhold til livsfase, og mangel på et sosialt sikkerhetsnettet, forteller psykologen.» 
 3. ^ a b c d e f g «Egenpresentasjon på montgomery.no». Arkivert fra originalen 19. januar 2019. Besøkt 18. januar 2019. 
 4. ^ a b c «Montgomery AS om Hevig Montgomerys bøker». Arkivert fra originalen 21. september 2018. Besøkt 18. januar 2019. 
 5. ^ a b c d «Forfatter Hedvig Montgomery. Bøker, lydbøker, biografi og bilder | Tanum nettbokhandel». www.tanum.no. Besøkt 24. mai 2021. 
 6. ^ «Bokanmeldelse: Hedvig Montgomery gir barnehageforeldre et solid grunnkurs». www.aftenposten.no. 4. mai 2019. Besøkt 24. mai 2021. «Småbarnsforeldre er lette å skremme, men de er enda lettere å trøste etterpå. Det vet den bestselgende psykologen og familieterapeuten Hedvig Montgomery som med sin tredje bok i serien Foreldremagi tar for seg livet i familien når barna er mellom 2 og 6 år, altså Barnehageårene. | Foreldremagi-serien er foreløpig solgt til et tyvetalls land, og på tysk heter den for eksempel Die Hedvig-Formel für eine glückliche Familie. Hva er så Hedvigs formel, og er det nok kraft i den til at det ikke blir litt tynt utover i serien?» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]