Hedmark sykepleierhøgskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hedmark sykepleierhøgskole var en høgskole for sykepleierutdanning, etablert i Elverum i 1927 under navnet Røde Kors sykepleieskole, Hedmark fylkessykehus. Skolen ble i 1994 fusjonert inn i Høgskolen i Hedmark.

Overlege Halfdan Lund ved Hedmark fylkessykehus på Elverum, så tidlig at det var viktig for et moderne sykehus å ha dyktige utdannede sykepleiere. Han gjorde en henvendelse til Norges Røde Kors og i 1923 ble det inngått en avtale mellom Hedmark fylke og Norges Røde Kors der organisasjonen fikk rett og plikt til å holde sykehuset med et tilstrekkelig antall sykepleiersker. I januar 1927 var skolen et faktum og utdanningen holdt til på sykehuset. I 1957 fikk skolen egne lokaler rett ved siden av sykehuset. I disse lokalene holdes utdanningen fortsatt, men det er planer om å flytte inn i nye tidsriktige lokaler på Terningen Arena i 2010. Skolen hadde navnet Hedmark Fylkes Sykepleierskole fra 1960 til 1980, og deretter Hedmark sykepleierhøgskole.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Solvang, Berit Bjerkomp. Fra søster til sykepleier, sykepleierutdanningen i Hedmark 75 år. Elverum, Høgskolen, 2002. ISBN 82-7671-250-9