Heath Wood-haugene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 52°49′41″N 1°29′24″V

Stien gjennom Heath Wood

Heath Wood er et gravfelt bestående av 59 gravhauger fra vikingtiden nær Ingleby, Derbyshire, England. Det er det eneste kjente skandinaviske gravfeltet med gravhauger med kremasjonsgraver på De britiske øyer.[1] Det antas å stamme fra Den store hedenske hæren som overvintret i England mellom 873-8 AD.

Arkeologiske undersøkelser[rediger | rediger kilde]

Under antikvaren Thomas Batemans utgravninger i mai 1855 fant man ut at noen av haugene var tomme kenotafhauger der kroppen formodentlig ikke var tilgjengelig. Utgravninger mellom 1998 og 2000 frembrakte en rekke funn som er tilgjengelige i Derby Museum. Det antas at haugene er fra samme periode som massegraven som ble oppdaget ved Repton noen få kilometer mot sør på 1950-tallet, bortsett fra at disse ikke kremasjoner.

Skogsområdet[rediger | rediger kilde]

Skogsområdet leies for tiden av skogbruksmyndigheten fra Church Commissioners og det er navngitt som «Derbyshire 101» som et Scheduled Ancient Monument. Stien som går gjennom skogen kobler herregården Foremarke Hall med Knowle Hill. Disse to eiendommene, og dette landet, var eid av Burdettfamilien og stien var nyttig når familien flyttet til Knowle Hill mens byggearbeidet pågikk, og de ville fortsatt ha hatt behov for å besøke kirken St. Saviour som familien bygget i 1662. I det attende århundre var Heath Wood faktisk ett enkelt felt og veksten av skog har bare skjedd siden da. Uten skogen ville gravstedet ha hatt god utsikt over Trentdalen. Stien som går gjennom skogen sneier pent noen av gravhaugene, og det antas at ingen gravhauger ble skadet da den ble anlagt.

Referanser[rediger | rediger kilde]