Head Above Water

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Head Above Water
Generell informasjon
FilmtypeLangfilm
SjangerSvart komedie
Romantisk film
Utgivelsesår1997
(USA)
Prod.landUSA
Lengde1 t. 32 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15
(Norge) (Norge)
Bak kamera
RegiJim Wilson
ProdusentJim Wilson
John M. Jacobsen
ManusforfatterTheresa Marie
Basert påGeir Eriksens og Eirik Indahls manus til filmen Hodet over vannet
MusikkChistopher Young
SjeffotografRichard Bowen
KlippMichael R. Miller
Foran kamera
MedvirkendeHarvey Keitel
Cameron Diaz
Craig Sheffer
Annen informasjon
FilmformatFarger
Prod.selskapTIG Productions
Majestic Films
DistributørFine Line Features
Premiere25. juni 1997
(Los Angeles, New York City, USA)
Eksterne lenker

Head Above Water er en amerikansk svart komedie/romantisk film fra 1997 regissert av Jim Wilson. Manuset ble skrevet av Theresa Marie. Det var basert på manuset til den norske filmen Hodet over vannet fra 1993, som var skrevet av Geir Eriksen og Eirik Ildahl. I rollene ses blant annet Harvey Keitel, Cameron Diaz og Craig Sheffer.[1]

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Nathalie og hennes betydelig eldre mann George (spilt av Harvey Keitel) er lykkelig gift, og koser seg på ferie ved en strand. Deres nærmeste nabo, Lance (spilt av Craig Sheffer) er en attraktiv barndomsvenn av Nathalie. En kveld velger George å reise på fisketur sammen med Lance, og de planlegger å være borte over natten. Om kvelden får Nathalie et uventet besøk av en gammel kjæreste, Kent (spilt av Billy Zane) og de begynner å mimre om gamle tider. Kent avslører at kjæresten hans nylig forlot ham, på grunn av alkoholproblemene hans. Det blir også avslørt at han har en medisinsk tilstand som blir forverret av alkohol. Når Nathalie er opptatt på badet, forsyner Kent seg av en flaske brennevin fra Georges beholdning. Neste morgen oppdager Nathalie at Kent er død, tilsynelatende på grunn av alkoholforgiftning.

Nathalie velger å gjemme Kents nakne livløse kropp i en liten kjeller under gulvet. Når George kommer tilbake fra fisketuren, forsøker Nathalie sitt beste for å skjule nattens hendelser og opptre normalt. George legger merke til det løse gulvet under spisebordet. Det er her kjelleren ligger, og hodet til Kent får gulvet til å stikke litt oppover. George tråkker hard på gulvet og fikser problemet. George legger merke til blomster og sjokolade som Kent gav til Nathalie kvelden før. Nathalie innrømmer endelig at Kent var der om natten, samtidig som George var på fisketur. Nathalie avslører hvor han ligger, og at han er død. Situasjonen blir ytterligere komplisert fordi de ikke finner igjen Kents klær, og nakken hans er brukket på grunn av George som tidligere tråkket på kjeller-luken.

Nathalie ønsker å melde fra til politiet, og mener at situasjonen kan forklares. Men George insisterer på at det ikke er mulig. Han mener at politiet kommer til å anklage dem for å ha drept Kent. De bestemmer seg for å kaste kroppen hans i havet, ved å binde ham til en gammel komfyr. Men underveis dukker Lance opp og ødelegger planene deres. George og Nathalie blir derfor tvunget til å revurdere deres opprinnelige strategi. De havner i en heftig krangel. Nathalie uttrykker sin forakt over Georges irriterende vane med å oppbevare gjenstander på ukonvensjonelle og merkelige steder, som for eksempel å lagre pølser i en sigar-eske. Når George stiller spørsmål ved hvordan Kent døde, nevner Nathalie hans "svake hjerte" og at han drakk fra George's brennevin. George avslører at flasken Kent drakk faktisk ikke var vanlig alkohol, men metylalkohol som er veldig giftig. Kents hjerte-problemer, sammen det han drakk, førte til hans død. Nathalie er frustrert etter krangelen med George, og hun bestemmer seg for å ta en svømmetur.

Når hun kommer tilbake fra svømmeturen, oppdager Nathalie Kents klær som ligger på en veranda utenfor Lances hytte. Hun tar med seg klærne for å kle på Kent. Nathalie legger deretter merke til blod på den nylig oppførte betong-trappen utenfor deres egen hytte. Det blir avslørt at George kuttet opp Kents kropp i biter, og blandet kroppen inn i betong-trinnene. Forferdet løper Nathalie sin vei, men blir raskt tatt igjen av George. Han tar henne med tilbake til hytta og binder henne fast, slik at hun ikke kan unnslippe. George går deretter for fullføre resten av arbeidet sitt. Nathalie klarer å frigjøre seg selv, og løper til Lance. Hun forklarer situasjonen, og blir lettet av Lances rolige oppførsel og støtte. Lance avslører at han aldri sluttet å elske Nathalie, selv om det var mange år siden de avsluttet forholdet deres. I hytta hans legger Nathalie merke til et postkort som egentlig var ment til henne.

Lance påstår at han mente å gi postkortet til henne, men glemte det, og insisterer på at han aldri lest kortet. Postkortet var fra Kent som handlet om at han ønsket å komme på besøk. Nathalie konkluderer med at Lance visste at Kent kom til å dukke opp, og at han puttet noe i Georges brennevin for å drepe Kent. Forferdet løper hun tilbake til George, i den tro at George ikke hadde noe å gjøre med planene til Lance. Lance, som insisterer på sin uskyld, følger etter Nathalie til stranden. Men de blir konfrontert av George som skyter Lance. Nathalie forsøker å stikke av, men blir tatt til fange av George kort tid senere. George har drukket mye og er desorientert, men klarer å sementere beina til Nathalie oppi en metall-kasse. George avslører at han stod bak alt som har skjedd. Han visste at Kent kom til å dukke opp den kvelden, på grunn av postkortet som han deretter la i Lances postkasse for å gi Lance skylden for Kents død. I tillegg forhindrer Nathalie fra å vite om Kents besøk, før Kent dukket opp. George puttet noe i hans eget brennevin før han reiste på fisketur, fordi han trodde at Kent kom til å drikke det og dø av det.

Etterpå begynner George å ha problemer med å gå, og sier at han ikke kan se. Nathalie innser at George uten å tenke over det har drukket fra sitt eget brennevin. George faller deretter ned fra en høy veranda, og han blir drept. Dette fører til at Nathalie blir kastet i vannet, men hun klarer ikke å komme seg opp på grunn av sine sementerte bein som sitter fast i metall-kassen. Heldigvis er det en patruljebåt fra politiet i nærheten, og Nathalie blir reddet. Filmen avsluttes med Nathalie om bord i hennes egen båt, og hun forteller politimannen sin historie helt fra begynnelsen. Politimannen spør om hun har noe å drikke. Nathalie ber ham sjekke en beholder under et sete. Men det Nathalie ikke vet var at George tidligere hadde puttet hennes medisin i vannflaskene, som politimannen er i ferd med å drikke.

Rolleliste[1][rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Head Above Water». AFI Catalog of Feature Films. American Film Institute. Besøkt 14. desember 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]