Havstad jernstøperi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Havstad Jernstøperi var en bedrift i Arendal, etablert 1854 og ble drevet fram til år 1931. Støperimester Jørgen Johannessen etablerte bedriften, og han kom fra Ulefos Jernværk. Johannesen oppførte både verksted og smie på Havstad, like øst for Arendal. Det var stor etterspørsel etter støpejern til skipsbyggingsvirksomheten i området, og på 1870-tallet måtte bedriften utvide med nytt verksted, støperi og smie. På slutten av 1880-tallet ble det oppført en stor støperibygning.

Bedriften ble fra 1893 organisert som et aksjeselskap.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Gravkors fra 1866 på Øyestad kirkegård. Korset er støpt på Havstad jernstøperi.

Havstad Jernstøperi var en stor produsent av ovner i alle størrelser, støpjern til bygninger og landbruk, komfyrer og andre husholdningsartikler, i tillegg til produkter til skipsbyggingsvirksomheten.[1]

Arkiv[rediger | rediger kilde]

Arkivmateriale etter Havstad Jernstøperi befinner seg på Kuben i Arendal. Arkivet omfatter virksomhetsperioden og inneholder postjournaler samt innkomne brev. Arkivet er en del av Samling av forretningsarkiv.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vedkomfyrens tidsalder på Oselia.no, 9.februar 2015

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Karl Ragnar Gjertsen: Havstad jernstøberi. En bedrift i støpejernets tidsalder. I "Sånn var det". Arendal historielags årbok, 2018.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]