Havkvinnen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sanna aux doigts coupés.jpg

Havkvinnen er en figur i inuittenes mytologi, hun hersker over alt som lever i havet, og inuittene må holde seg inne med henne for å ha fangstlykke. Hun er også kjent som Sedna, Arnakuagsak/Arnaqquassaaq, Nerrivik eller Nuliajuk i fortellinger fra de ulike delene av Grønland og Canada.

Det finnes flere varianter av mytene om Havkvinnen, men et gjennomgående motiv er at hun en gang var en ordinær iniutpike, som enten ble utstøtt fra sin familie på grunn av ulydighet, ble ofret til havet for å stilne uvær, eller ble røvet. Gjennom forvandlinger som sjelden gjøres helt ut rede for, forvandles hun til herskerinnen over havet. Hun er den som beskytter alt levende i havet, og setter regler for inuittenes fangst. Dersom fangstmennene bryter disse tabuene blir Havkvinnen rasende, og holder fangstdyrene borte fra jegerne. Da må angakkoqen hensette seg i transe og reise ut på en magisk reise for å møte henne, blidgjøre henne, rette opp tabubruddene og gjenopprette balansen i verdensorden.

Inuittenes mytologi har ingen egentlige guder, men Havkvinnen og Månemannen representerer kaoskreftene som inuittene har utviklet kultiske teknikker for å blidgjøre.

Oppkalling[rediger | rediger kilde]

Dvergplaneten 90377 Sedna, som ble oppdaget i 2003, er oppkalt etter henne.

Tekster på norsk[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]