Haus des Lehrers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 52°31′16,644″N 13°24′58,619″Ø

Haus des Lehrers
Haus des Lehrers og Kongresshallen, 2005

Das Haus des Lehrers (norsk:Lærernes hus) er en bygning ved Alexanderplatz i bydelen Mitte i Berlin. Det befinner seg på Alexanderstrasse 9, frem til juni 2006 var adressen Alexanderplatz 4. Til bygningen hører også den tilgrensende kongresshallen, et toetasjes bygg med en grunnflate på 50 ganger 50 meter.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Hovedarkitekt var daværende byarkitekt i Berlin, Hermann Henselmann.[1] Det 54 meter høye huset er en tolv etasjes bygning med en 44 x 15 grunnflate, en typisk løsning i etterkrigstidens skyskraperarkitektur. Det ble bygget med et stålskjett omgitt av en fasade av glass og aluminium.

En særegenhet ved bygget er den omkransende frisen man ser mellom rundt andre etasje, på folkemunne kalt «Magebind». Denne er inspirert av mexicanske veggbilder og ble laget av Walter Womacka. Frisen, som bærer navnet «Vårt Liv», er syv meter høy, 125 meter lang, forestiller livet slik det angivelig skulle være under den østtyske sosialismen og regnes for å være et viktig kunstverk i europeisk sammenheng. Hele bygningen er fredet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Liste, Karte, Datenbank / Senatsverwaltung für Stadtentwicklung und Umwelt - Berlin». www.stadtentwicklung.berlin.de. Besøkt 18. juni 2016.