Harry Potter og rasjonalitetens metode

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Harry Potter og rasjonalitetens metode (HPRM; HPMOR) er en Harry Potter-fanfiksjon av Eliezer Yudowsky[1][2]. Den tar utgangspunkt i Harry Potter-universet for å forklare komplekse konsepter innenfor kognisjonsvitenskap, filosofi og den vitenskapelige metode.[3][4][5] Fortellingen ble publisert episodevis fra 28.2.2010[6] til 14.3.2015[7]. Den engelske originalen endte opp på 122 kapitler med rundt 660 000 ord[8][9]. Norsk oversettelse ble fullført i september 2021 og har 120 kapitler med rundt 664 000 ord[10].

HPRM skiller seg fra J.K. Rowlings originalverk ved å ta som utgangspunkt at Harrys tante Petunia Eving (Petunia Dumling) ble gift med en professor ved Oxford[11], og at han av forskjellige årsaker gikk på hjemmeskole der han ble opptrent i vitenskap og rasjonell tenkemåte[7][9]. Andre figurer i Rowlings univers er også endret. Eksempelvis er Hermine Grang plassert i Ravnklo, og får mer anerkjennelse for sitt intellekt og sin arbeidsinnsats[12], mens Ronny Wiltersen ikke er en av hovedpersonene. HPRM tar for seg ett enkelt år og dekker samme tidsperiode som første bind i Rowlings bokserie.

Plott[rediger | rediger kilde]

Ved ankomsten til Galtvort forsøker Harry å bruke den vitenskapelige metoden til å studere magi, med assistanse fra Hermine Grang. Samtidig gjør han seg til venns med Draco Malfang og forsøker å vise ham kraften som ligger i gompevitenskap. Snart finner Harry en mentor i professor Krengle, uten å være klar over at han faktisk er Tom Venster, som forårsaket kaos og krig i det magiske Storbritannia under navnet fyrst Voldemort før Harry ble født. Til tross for sine anstrengelser for å tenke rasjonelt, utvikler Harry en følelsesmessig blindsone over for de subtile hintene til Krengles hemmeligheter, og ender opp med å stole svært på ham.

Krengle plotter for å få tak i De vises stein, som i hemmelighet oppbevares på Galtvort, som vil gjøre ham udødelig. Han bryter seg inn i Azkaban med Harrys hjelp for å frigjøre sin betrodde medhjelper Bellatrix DeMons. Idet han ser Harrys vennskap som en trussel, setter han opp en felle for å få anklaget Hermine for mordforsøk på Draco ved å bruke en falskminneformel. Når Harry ofrer hele sin arv som betaling til adelsslekta Malfang for å redde Hermine fra å ende opp i Azkaban, får Krengle henne drept av et troll.

Harry aner ingenting om Krengles virkelige hensikt helt til Krengle til slutt gjør et fremstøt for å få tak i Steinen, og samtidig avslører at han er Venster. Krengle truer Harry med å drepe samtlige elever ved Galtvort med mindre Harry går med på å hjelpe ham med å hente ut Steinen; Krengle lover også å bruke den til å gjenopplive Hermine. De utløser en felle som var satt opp av rektor Humlesnurr, men Humlesnurr reverserer den og ofrer seg selv for å redde Harry, slik at Krengle får tak i Steinen. Etter å ha gjenopplivet Hermine som avtalt, forbereder Krengle seg til å drepe Harry på rituelt vis for å oppheve en profeti. Harry bruker en magisk nyskapning som han hadde oppdaget ved hjelp av gompevitenskap, og holdt skjult for Krengle, til å overvinne ham. Harry tar Steinen og planlegger å bruke den til å gjøre alle, både trollmenn og gomper, friske og udødelige.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Ifølge en artikkel i Who, er HPRM "Allment vurdert til å være en av de beste fanfiksjonene som noen gang er skrevet."[13] Det var et av de mest populære verkene på FanFiction.net i 2011, skjønt noen fans av den opprinnelige serien fordømte HPRM for å ha en "blasfemisk ... behandling av kanon"[14]. Den Hugo Award-prisbelønte sci-fi-forfatteren David Brin ga en positiv anmeldelse av HPRM i 2010, rett etter at den startet[15]. Den ble også omtalt i sterkt rosende vendinger i 2014 av den amerikanske politikeren Ben Wikler[16], samt juristen William Baude[17].

En artikkel i Vice beskriver HPRMs versjon av Harry Potter som en "Ravnklo-Spock i miniatyr, med sans for deduktiv tankegang", og det å lese HPMOR som å lese "originalbøkene, etter å ha brukt hele livet til å spille Nintendos Brain Training."[6] En anmeldelse i Hindustan Times beskriver HPRM som "en tenkende persons historie om magi og heroisme", og konflikten mellom godt og ond som at den er skildret som en kamp mellom kunnskap og ignoranse[18]. I et intervju i 2019 fortalte den unge forfatteren Lili Wilkinson at hun elsker HPRM. Etter hennes mening er den mest fabelaktige scenen i bøkene der Malfang "må konfrontere sine renblods-fordommer" etter at han får lære om DNA[9].

HPRM har vært inspirasjonskilde for andre fanfiksjonsverk, samt både kunst og poesi[12]. Flere har skrevet fanfiksjon med HPRM som utgangspunkt; Significant Digits er utpekt av Yudowsky som "Den beste HPRM-sequel'en"[19][20], mens Orders of Magnitude[21] er en prequel til denne.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Audioversjonen av HPRM var finalist ved Parsec Awards i 2012 og 2015[22][23].

Hensikt[rediger | rediger kilde]

Yudowsky skrev HPRM for å gi oppmerksomhet til de rasjonelle ferdighetene han hadde skrevet om i bloggen LessWrong[1]. Yudowsky valgte Harry Potter fordi "Jeg hadde lest en haug Harry Potter-fanfiksjon på den tiden der HPMOR spontant rapet seg selv til eksistens inne i hodet mitt, så det kom ut som en Harry Potter-historie ... Det er et høyt antall potensielle lesere som ville ha i det minste noe kjennskap med Harry Potter-universet." Han slår fast at hans arbeider rundt rasjonalitet "opplyser hvert aspekt om hvordan karakterene tenker, både de som er ment å være rasjonelle, og de andre." Han brukte det også som hjelpemiddel for å starte opp Center for Applied Rationality, som tilbyr kurs basert på hans verk[6].

Oversettelser[rediger | rediger kilde]

Andre[rediger | rediger kilde]

HPRM er oversatt til fransk[24], hebraisk[25], italiensk[26], japansk[27], kinesisk[28], spansk[29] og tsjekkisk[30]

Norsk[rediger | rediger kilde]

Den norske oversettelsen, Harry Potter og rasjonalitetens metode, ble publisert september 2021[31].

Russisk[rediger | rediger kilde]

I juli 2018 ble en crowdfundingskampanje for å trykke en russisk oversettelse av HPRM i tre bind lansert på nettstedet Planeta.ru[32]. Kampanjen endte 30.9. med rundt 11,4 millioner RUB (ca. 1,35 millioner NOK) innsamlet, hvilket gjorde det til det største crowfundingsprosjektet i Russland, skjønt rekorden ble brutt dagen etter. Dette er det største publikasjonsprosjektet for HPRM[33]: boka ble publisert av tilhengere mange ganger, men omsetningen var lavere. Ifølge Mikhail Samin, som startet prosjektet, "var Yudowsky positiv til prosjektet", men kampanjens popularitet overrasket ham. Yudowsky skrev en ekslusiv innledning til den russiske trykte utgaven. Boka ble redigert av Lin Lobaryov, tidligere sjefsredaktør for Mir Fantastiki. Ekstra bøker vil bli sendt til biblioteker og overrakt til vinnere av vitenskapsolympiader i skolene[34].

Etter crowdfundingsprosjektets suksess ba den russiske forleggeren Eksmo Rowlings agenter om tillatelse til å utgi HPRM offisielt i Russland, men Rowling har nektet kommersiell utnyttelse av fanfiksjoner basert på hennes trollmannsverden[32].

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Miller, James (2012). Singularity Rising. BenBella Books, Inc. ISBN 978-1936661657. 
 2. ^ Kahn, Jennifer (14.1.2016). «The Happiness Code». The New York Times. 
 3. ^ Hoff, Thomas (1.8.2004). «Menneskelige faktorer og kognitiv ergonomi». Psykologitidsskriftet. 
 4. ^ Packer, George (28.11.2011). «No Death, No Taxes». The New Yorker. 
 5. ^ «LessWrong - Eliezer Yudkowsky». 
 6. ^ a b c Whelan, David (2.3.2015). «The Harry Potter Fan Fiction Author Who Wants to Make Everyone a Little More Rational». Vice. 
 7. ^ a b Baude, Will (14.3.2015). «Harry Potter and the Methods of Rationality is complete, and it is excellent». The Washington Post. 
 8. ^ «Fanfiction.net / startside for HPMOR». 
 9. ^ a b c Kembrey, Melanie (21.7.2019). «'Ridiculed and not taken seriously': why fan fiction deserves more credit». The Sydney Morning Herald. 
 10. ^ «HPRM.no / Harry Potter og rasjonalitetens metode». 
 11. ^ Bonazzo, John (5.9.2018). «Elon Musk and Grimes Are Dating Thanks to This Weird AI Conspiracy Theory». Observer. 
 12. ^ a b Pinchefsky, Carol (2.11.2017). «Stuff we love: Harry Potter and the Methods of Rationality is a love letter to Ravenclaws». Wire. Arkivert fra originalen . Besøkt 29.9.2021. 
 13. ^ McKay, Rhys (17.8.2019). «Here’s 10 Harry Potter Fanfics That You Should Read Right Now». Who. Arkivert fra originalen 28. januar 2022. Besøkt 29. september 2021. 
 14. ^ Snyder, Daniel D. (18.7.2011). «'Harry Potter' and the Key to Immortality». The Atlantic. 
 15. ^ Brin, David (21.6.2010). «A secret of college life... plus controversies and science!». Besøkt 29.9.2021. 
 16. ^ Raptopoulos, Lilah (11.7.2014). «Listen to this: Ben Wikler and Aaron Swartz’s The Good Fight». The Guardian. 
 17. ^ Baude, Will (14.5.2014). «More thoughts on the rules of Quidditch». The Washington Post. 
 18. ^ Sachdev, Vakasha (17.10.2015). «A Harry Potter story you haven’t read». Hindustan Times. 
 19. ^ «Significant Digits». 
 20. ^ «The Bayesian Conspiracy». 
 21. ^ «Orders of magnitude». 
 22. ^ «2012 Parsec Awards Winners & Finalists». Arkivert fra originalen 29. mars 2019. 
 23. ^ «2015 Parsec Awards Winners & Finalists». Arkivert fra originalen 14. desember 2018. Besøkt 29. september 2021. 
 24. ^ «Harry Potter et les Méthodes de la Rationalité». Besøkt 1.10.2021. 
 25. ^ (på hebraisk). «רציונליות ישראל (Israels rasjonalitet)». 
 26. ^ «Harry Potter e i metodi della razionalità». 
 27. ^ «Harry Potter og rasjonalitetens metode (japansk)». 
 28. ^ «Harry Potter and the Methods of Rationality (kinesisk)». 
 29. ^ «Harry Potter y los métodos de la racionalidad». 
 30. ^ «Eliezer Yudkowsky: Harry Potter a metody racionality (tsjekkisk)». 
 31. ^ «Harry Potter og rasjonalitetens metode». Oversatt av Lindheim, Håvard. 
 32. ^ a b Meduza (på russisk) (2.10.2018). «Российский краудфандинговый рекорд побила книга по мотивам «Гарри Поттера». Контролировать печать будет ФБК». Besøkt 29.9.2021. 
 33. ^ Novaya Gazeta (på russisk) (1.10.2018). ««Здравомыслие в России может привести к инакомыслию»». 
 34. ^ REGNUM (på russisk) (16.8.2018). «История о «мальчике, который выжил» для взрослых». 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata