Harrison Ford (stumfilmskuespiller)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Harrison Ford (Stumfilm))
Hopp til: navigasjon, søk

Harrison Ford (født 16. mars 1884 i Kansas City i Missouri, død 2. desember 1957) var en amerikansk skuespillerteater og film.

Han var en ledende skuespiller i flere produksjoner som ble vist på Broadway og han var en stjerne under stumfilmens æra. Ford debuterte som skuespiller på teaterscenen og han gjorde sin debut på Broadway i 1904 under Richard Harding Davis's Ranson's Folly. Ford begynte med filmer i 1915 og han flyttet til Hollywood på denne tiden. Hans siste film, en snakkefilm, Love in High Gear, ble fremvist i 1932. Ford vendte tilbake som skuespiller på teater, og regisserte også flere produksjoner ved Little Theater av Verdugos i Glendale, California. Ford giftet med skuespiller Beatrice Prentice fra New York, den 29. mars 1909.

På begynnelsen av 1950-tallet, ble Ford truffet av en bil mens han gikk på tur. Han kom seg aldri etter de alvorlige skadene han ble påført i forbindelse med denne ulykken og han tilbrakte resten av sitt liv innlagt ved Motion Picture & Television Country House og Hospital i Woodland Hills, California. Harrison Ford døde ved sykehuset den 2. desember 1957 i en alder av 73 år. Han ble gravlagt på Forest Lawn Memorial Park i Glendale. For hans mange bidrag til filmindustrien, har han blitt tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame like foran Musso & Frank Grill som ligger ved 6665 Hollywood Boulevard.