Harpalus latus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Harpalus latus
Nomenklatur
Harpalus latus
(Linnaeus, 1758)
Synonymi
Carabus fulvipes
Carabus limbatus
Carabus surinamensis
Harpalus acuminatus
Harpalus flaviventris
Harpalus lateralis
Harpalus metallescens
Harpalus perversus
Harpalus ruficeps
Harpalus rugulosus
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieLøpebiller
SlektHarpalus
Økologi
Habitat: på land
Utbredelse: Europa, Asia
finnes i Norge

Harpalus latus er en av billene i delgruppen (underfamilien) markløpere (Harpalinae) i familiegruppen løpebiller. Systematikken følger Carabidae of the World.[1]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Harpalus latus finnes i nesten hele Europa, men er noe sjeldnere helt i sør. Den er utbredt i Asia. Finnes i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Harpalus latus er 8-11 mm lang og svart på farge. Hannen har metallglans, mens hunnen er mer matt. Antennene og lårene (femora) er gul-rødlige, slik som resten av beinene. Antennens fjerde og tredje ledd med fine korte hår og noen lange hårbørster i spissen. Dekkvingene har fin kort hårbekledning langs kanten og bakerst. I tredje rille mellomrom er det i bakerste halvdel bare ett børstepunkt, en fordypning med et kort oppstående stivt hår. Brystskjoldet er bredt og mangler børsten, et stivt oppstående hår, ved bakhjørnet, det har heller ikke punktur, eller kun en antydning til punktur. (Krever forstørrelse for å se). Bakfotens første ledd (tars) er kortere enn sporen i spissen av leggen (tibia). Den ligner Harpalus quadripunctatus, men den er sjeldnere og er noe bredere, særlig over brystskjoldet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Harpalus latus er en ganske vanlig art, finnes også i kulturlandskapet. Den er vanligvis nattaktiv og lever som predator på andre dyr. Den tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Carabidae of the World Arkivert 16. desember 2008 hos Wayback Machine. søkedato: januar 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]