Harpalus laevipes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Harpalus laevipes

Vitenskapelig(e)
navn
:
Harpalus laevipes
Zetterstedt, 1828
H. ainus
H. alienus
H. baergi
H. cascadiensis
H. egregius
H. impressipennis
H. instructus
H. montivagus
H. motschoulskyanus
H. nigripes
H. pimalicus
H. quadripunctatus
H. rufimanus
H. sachalinensis
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Løpebiller
Slekt: Harpalus
Habitat: på land
Utbredelse: Europa, Asia, Nord-Amerika
finnes i Norge

Harpalus laevipes er en av billene i delgruppen (underfamilien) markløpere (Harpalinae) i familiegruppen løpebiller. Systematikken følger Carabidae of the World.[1]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Harpalus laevipes finnes i nesten hele Europa, men er noe sjeldnere helt i sør. Den er utbredt i Nord-Amerika og Asia. Finnes i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Harpalus laevipes er 9,5-12 mm lang og svart på farge. Hannen har av og til en blålig metallglans. Lårene (femora) er rødlige, slik som resten av beinene. Antennens fjerde og tredje ledd med fine korte hår og noen lange hårbørster i spissen. Dekkvingene har fin kort hårbekledning langs kanten og bakerst. I tredje rille mellomrom er det i bakerste halvdel minst to børstepunkt, en fordypning med et kort oppstående stivt hår. Brystskjoldet er bredt og mangler børsten, et stivt hår oppstående hår, ved bakhjørnet, det har heller ikke punktur, eller kun en antydning til punktur. (Krever forstørrelse for å se). Bakfotens første ledd (tars) er kortere enn sporen i spissen av leggen (tibia). Den ligner Harpalus latus, som er mer vanlig og er noe smalere, særlig over brystskjoldet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Harpalus laevipes lever på steder med tørr grunn, ofte på grus, men også under busker og krattskog, delvis nedgravd i vissent løv og mose. Den er vanligvis nattaktiv og lever som plantespiser. Den tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Carabidae of the World søkedato: januar 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]