Hari Kunzru

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hari Mohan Nath Kunzru
Født1969
London
Ektefelle Katie Kitamura
Utdannet ved Wadham College, University of Warwick, Bancroft's School
Beskjeftigelse Forfatter, journalist
Nasjonalitet Storbritannia
Språk Engelsk
Medlem av Royal Society of Literature
Utmerkelser Fellow of the Royal Society of Literature
DebutDen uekte (2003)

Hari Mohan Nath Kunzru (født desember 1969) er en britisk-indisk forfatter og journalist. Han har skrevet en rekke romaner som har blitt oversatt til rundt tyve språk, blant annet norsk.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Kunzru ble født i London og vokste opp i Essex som sønn av en indisk braminsk far og en britisk anglikansk kristen mor.[1] Han fikk sin utdannelse ved Bancroft's School i Essex og studerte engelsk ved Wadham College ved Universitet i Oxford, fikk deretter en MA i filosofi og litteratur ved Universitet i Warwick. I tenårene tok han beslutningen om ikke være troende i noen formell religion eller gud og er «motstander av hvordan religion er brukt for å holde orden på folk.» [1] Derimot er han fascinert over UFOer og i ungdommen hadde han ofte innbilt nærkontakt med dem.[2]

Han er gift med romanforfatteren Katie Kitamura.[3] Han er visepresident i den engelske avdelingen av forfatterforeningen PEN.

Journalistikk[rediger | rediger kilde]

Fa 1995 til 1997 arbeidet han for Wired UK. Siden 1998 har han arbeidet som en reisende journalist og skrevet for ulike aviser som The Guardian og The Daily Telegraph, var reisende korrespondent for magasinet Time Out, og arbeidet i fjernsynet med å intervjue kunstnere for Sky TVs elektroniske kunstprogram The Lounge. I tiden 1999–2004 var han musikkredaktør for magasinet Wallpaper* og siden 1995 har han også bidratt til Mute, et kultur og teknologimagasin.

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

For sin første roman, The Impressionist (2003), på norsk Den uekte (2003), fikk han betalt rundt en million pund i forskudd, og den ble godt mottatt og hadde et godt salg.[4] Romanen forteller om en engelskmann og en motvillig hindubrud ved århundrets begynnelse som havner på samme berghylle under en stor flom. Ni måneder senere fødes guttebarnet Pran som går inn i verden fylt av rikdom og luksus, men da hans opphav avsløres kastes han på gaten og må leve med samfunnets avskum. For hver vending livet tar må han gjenskape seg selv.

Hans andre roman, Transmission, ble utgitt sommeren 2004. I 2005 utga han en samling med noveller, Noise. Hans tredje roman, My Revolutions, kom i august 2007. Hans femte roman, Gods Without Men, ble utgitt i august 2011.[4] Med handling fra amerikanske sørvesten er det en broket fortelling med tallrike figurer over et bredt tidsforløp. På norsk kom romanen i 2013 under tittelen Guder uten mennesker, oversatt av Monica Carlsen. Den forteller om den autistiske fireåringen Raj Matharu som forsvinner i Californias ørken. Foreldrene har strides og har dårlig samvittighet overfor ham, og deres skjebne flettes sammen med en tidligere engelsk rockestjerne, et tidligere medlem av en UFO-kult, og en tenåring som er flyktning fra Irak. Den har blitt sammenlignet med David Mitchells Cloud Atlas (2004).

I 2012 ved Jaipurs litteraturfestival[5] risikerte han - sammen med tre andre forfattere, Ruchir Joshi, Jeet Thayil og Amitava Kumar, potensielt livet og mulig arrestasjon for intet annet enn å lese høyt fra Salman Rushdies Sataniske vers (1988). Romanen er fortsatt ikke utgitt i India grunnet frykt for kontroverser. Kunzru skrev senere: «Vår hensikt var ikke å fornærme noens religiøse følsomhet, men å gi en stemme til en forfatter som har blitt brakt til taushet grunnet dødstrusler.»[6] Høylesningen ble skarpt kritisert av muslimske grupper som hevdet at det var en bevisst provoserende handling. Kunzru selv innrømmet i et intervju at han ble bedt innstendig om å forlate litteraturfestivalen av organisatorene da hans tilstedeværelse sannsynligvis ville «antenne en allerede anspent situasjon.»[5]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Engelsk utgivelser
 • 2003: The Impressionist, London: Penguin
 • 2005: Noise, London: Penguin
 • 2005: Transmission. London: Penguin
 • 2007: My Revolutions, London: Penguin
 • 2011: Gods Without Men, London: Penguin
Norske utgivelser
 • 2003: Den uekte, Cappelen
 • 2005: Overført, Cappelen
 • 2009: Mine revolusjoner, Cappelen Damm
 • 2013: Guder uten mennesker, Cappelen Damm

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Romig, Rollo (13. mars 2012): «Staring into the Void with Hari Kunzru». The Newyorker.
 2. ^ Hodgekinson, Ted (10. mars 2012): «Interview: Hari Kunzru». Granta.com
 3. ^ Silverman, Jacob (9. mars 2012): «Author Hari Kunzru on the culture wars, meth, and his ambitious new novel,'Gods Without Men'». Capital Newyork, USA
 4. ^ a b Robinson, David (29. juli 2011): «Interview: Hari Kunzru, author», The Scotsman
 5. ^ a b Singh, Akhilesh Kumar; Chowdhury, Shreya Roy (23. januar 2012): «Salman Rushdie shadow on Jaipur Literature Festival: 4 authors who read from 'The Satanic Verses' sent packing». The Times of India.
 6. ^ Kunzru, Hari (22. januar 2012): «Why I quoted from The Satanic Verses». The Guardian.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]