Hopp til innhold

Hardanger og Voss fogderi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hardanger og Voss fogderi var et fogderi i Søndre Bergenhus amt som i hovedtrekk omfattet Hardanger og Voss. Fogderiet ble opprettet i 1857. Før det hørte Voss til Nordhordland og Voss fogderi, og Hardanger til Søndhordland og Hardanger fogderi.

Det grenset til Nordhordland fogderi og Søndhordland fogderi i vest, til Sogn fogderi i nord, til Ryfylke fogderi i sør, og til Hallingdalen fogderi og Øvre Telemarken fogderi i øst.

Fogderiet omfattet herredene Ullensvang, Ulvik, Vikør, Røldal og Voss. Jondal herred ble skilt ut fra Strandebarm herred og Søndhordland fogderi i 1864. Vossestrand herred ble skilt ut fra Voss i 1868. Evanger herred ble skilt ut fra Voss i 1885. Eidfjord og Granvin herreder ble skilt ut fra Ulvik i 1891.

I 2011 tilsvarer det kommunene Odda, Ullensvang, Ulvik, Granvin, Eidfjord, Kvam, Jondal og Voss, med unntak av at øvre Bergsdalen og øvre Eksingedalen i tidligere Evanger herred nå ligger i Vaksdal kommune (se Nordhordland fogderi), og at bygdene Innstranda, Strandebarm, Omastrand og Mundheim i nåværende Kvam kommune, og Kysnesstranda i nåværende Jondal kommune, hørte til Strandebarm herred og Søndhordland fogderi.

Autoritetsdata