Hopp til innhold

Harakat ul-Mujahidin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Harakat ul-Mujahidin er en Pakistan-basert islamsk militant gruppe som primært opererer i Kashmir. I 1997 ble organisasjonen utpekt som en terroristorganisasjon av USA. Gruppen var opprinnelig en del av Harkat-ul-Jihad-al-Islami (HuJI) som var en pakistansk organisasjon som ble dannet i 1980 for å slåss mot de sovjetiske soldatene i Afghanistan.

I 1993 fusjonerte gruppen med Harkat-ul-jehad-al-Islami og dannet Harkat-ul-Ansar. Umiddelbart etter fusjonen arresterte indiske sikkerhetsstyrker tre høytstående medlemmer av den fusjonerte gruppen. Som et svar på arrestasjonen gjennomførte gruppen flere kidnappinger i et forsøk på å frigjøre deres ledere. Alle disse forsøkene mislyktes.

Gruppen kom i søkelyset til USA etter terrorangrepet 11. september 2001. Da ble gruppen forbudt av daværende president George W. Bush. Gruppen er antatt å ha flere tusen væpnede tilhengere i den pakistanske delen av Kashmir.

Organisasjonen ble forbudt av Storbritannia 10. oktober 2005 sammen med fjorten andre terroristgrupper som opererer fra baser i Storbritannia. Et medlem av denne gruppen blir straffet med fengsel i 10 år.

Autoritetsdata