Hapax legomenon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rangering over hvor ofte ord forekommer i Moby Dick. Rundt 44 % av ordsettene i romanen forekommer bare en gang, og er derfor hapax legomena (i rød). Zipfs lov sier at ordene i denne rangeringen skal være en rett linje.

Et hapax legomenon (flertall: hapax legomena) er et ord som kun forekommer én gang innenfor en viss kontekst, enten i et helt språk, innenfor alle verkene til en spesifikk forfatter, eller en enkelttekst. Ordet blir noen ganger brukt feil for å beskrive et ord som forekommer kun i en kontekst i ett av en forfatters verk, selv om det forekommer flere ganger innenfor det verket. Hapax legomenon er en translitterasjon fra det greske ordet ἅπαξ λεγόμενον, som betyr «(noe som) blir sagt (bare) en gang».[1]

De relaterte ordene dis legomenon, tris legomenon og tetrakis legomenon refererer til doble, triple og firedoble hendelser, men blir ikke brukt like mye.

Hapax legomena er relativt vanlige, slik som Zipfs lov forutsier.[2] Den sier at et ords hyppighet i en tekst er proporsjonal med forekomst-rangeringen, det vil si at det nest mest brukte ordet er halvparten så vanlig som det mest brukte ordet, det tredje mest vanlige ordet er halvparten så vanlig som det nest vanligste, også videre. For større tekster er mellom 40 % og 60 % av ordene hapax legomena, og rundt 10 % til 15 % er dis legomena.[3]

Hapax legomenon viser til hvor mange ganger et ord forekommer i en tekst, og ikke til ordets opphav, eller hvor ofte det forekommer i tale.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ἅπαξ.
  2. ^ Paul Baker, Andrew Hardie og Tony McEnery: A Glossary of Corpus Linguistics, Edinburgh University Press, 2006, page 81, ISBN 0-7486-2018-4.
  3. ^ András Kornai: Mathematical Linguistics, Springer, 2008, page 72, ISBN 1-84628-985-8.