Hapag-Lloyd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Selskapets hovedkontor på Ballindamm i Hamburg

Hapag-Lloyd AG er et tysk transport- og logistikkselskap med sete i Hamburg. Selskapet omfatter både cruiseskipsfart og containerskipsfart.

Selskapet oppstod i 1970 ved fusjon av to tradisjonsrike tyske rederier: Norddeutscher Lloyd (grunnlagt 1856) og Hamburg-Amerikanische Packetfahrt-Actien-Gesellschaft (HAPAG; bedre kjent som Hamburg-Amerika Linie, HAL, grunnlagt 1847).

Hapag-Lloyd eies av TUI AG, og omfatter idag samtlige av TUIs skipsfarts- og logistikkvirksomheter. I august 2005 gjorde TUI kjent at de vil kjøpe det kanadisk-britiske rederiet CP Ships, og legge det under Hapag-Lloyd, som dermed blir verdens 5. største containerrederi.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hapag[rediger | rediger kilde]

Hamburg-Amerikanische Packetfahrt-Actien-Gesellschaft ble grunnlagt av forretningsmenn i Hamburg i 1847 for transportvirksomhet over atlanteren.

I 1891 oppfant Albert Ballin cruiseskipet, senere tatt i bruk både av Hapag, Lloyd og andre rederier.

I 1910 ble Hapag involvert i flyproduksjon for første gang, og sponset Zeppelinere. Under første verdenskrig ble hele Hapags flåte på 175 skip ødelagt, deriblant mange cruiseskip. Det førte til Ballins selvmord i 1918.

Under annen verdenskrig mistet selskapet sin flåte på nytt.

Lloyd[rediger | rediger kilde]

Lloyd ble grunnlagt i 1856 i Bremen for transportvirksomhet mellom Bremerhaven og New York, og bygget en stor flåte som transporterte 240 000 passasjerer over atlanteren bare i 1913.

Utbruddet av første verdenskrig førte til at hele rederiets flåte gikk tapt. Virksomheten ble tatt opp igjen i 1922. Under annen verdenskrig ble flåten igjen tapt.

Hapag-Lloyd[rediger | rediger kilde]

Selskapene bygget seg opp igjen etter begge krigene. De fortsatte å konkurrere inntil de etablerte en felles containerlinje i 1968. I 1970 fusjonerte selskapene under navnet Hapag-Lloyd.

Konglomeratet grunnla i 1972 flyselskapet Hapag-Lloyd Flug, og kjøpte noen Boeing 727-fly for å fly sine passasjerer fra Tyskland til cruiseskipenes oppholdssteder. Flyselskapet begynte etterhvert også med regulære passasjerflyvninger.

Aksjemajoriteten i Hapag-Lloyd ble i 1998 overtatt av turismekonglomeratet TUI AG i Hannover. I 2002 ble Hapag-Lloyd et heleiet datterselskap. I 2004 ble det imidlertid planlagt å selge ut noen aksjer i selskapet.

Datterselskaper[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]