Hans Feibusch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans Feibusch
Født15. august 1898
Frankfurt am Main
Død18. juli 1998 (99 år)
London
Beskjeftigelse Kunstmaler, billedhugger, grafiker
Nasjonalitet Tyskland
Utmerkelse Stort fortjenstkors av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden

Hans Nathan Feibusch (født 15. august 1898 i Frankfurt am Main, død 18. juli 1998 i London) var tysk maler og grafiker. Han er kanskje best kjent for sine religiøse frescomalerier, i over 30 kirker i England. Forøvrig har han laget 12 store verdslige fresker til kommunehuset i Newport med motiver fra byens historie. Disse ble malt mellom 1961 og 1964.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han studerte malerkunst ved Høyskolen for kunst i Berlin under professor Karl Hofer.

Fra 1925 bodde Feibusch atter i Frankfurt, der han ble medlemmer av Frankfurts kunstnerforbund (Frankfurter Künstlerbund) og fikk benyttet et atelier ved karmelittklosteret, sammen med Rudolf Heinisch og Benno Elkan. I 1931 mottok han i 1931 den prøyssisk estatspris fra Max Liebermann, for bildet Der Fischhändler.

Bare to år etter, i 1933, ble han utelukket fra Frankfurter Künstlerbund - han var jøde.

St John Baptising Christ, Chichester Cathedral

I 1937 ble han erklært for entartet av nazistene, men han hadde allerede flyttet til England i 1933. To av verkene ble beslaglagt.[1] Et av dem var Zwei schwebende Figuren (konfiskert i Städtische Galerie i Frankfurt am Main) ble på utstillingen Entartete Kunst i München presentert sammen med arbeider av Jankel Adler og Marc Chagall under overskriften «Offenbarung der jüdischen Rassenseele».[2]

Feibusch, som var kommet seg til England, sluttet seg til kunstnergruppen London Group i 1934. Året etter giftet han seg med Sidonie Cranmer, en fatter av David Gestetner, og Max Cramerd fraskilte kone. De fikk ingen barn. Han sverget troskap til den britiske krone i 1940.

Hans første offentlige murfreske var The Footwashing (1937), for New Methodist Hall i Colliers Wood, etter oppdrag fra Edward D. Mills. Han var venn av George Bell, den anglikanske biskop av Chichester, og det var ved hans innflytelse at han begynte å få kirkelige oppdrag til fresker med religiøse motiver . Blant de første var i biskopens privatkapell i bisperesidensen i Chichester. Mange, men ikke alle, av hans fresker skulle bli i bispedømmet Chichester, som en Pilgrim's Progress i St Elisabeth's i Eastbourne, Christ in Majesty i St Mary's Church i Goring-at-Sea), Den bortkomne sønn i All Saints i Iden, St John Baptising Christ i baptisteriet i Chichester Cathedral, og en fødselsscene i St Wilfrid's Church i Brighton. Andre var i kirker i Coventry, Wellingborough, Preston, Paulsgrove og Exeter; Christchurch Priory i Dorset; og andre i St Ethelburga's Bishopsgate og St Alban the Martyr i Holborn i London.

Han første utstilling i landet var under Royal Academy summer exhibition i 1944.

Han skapte en svær stort treenighetsscene i St Alban the Martyr i Holborn i 1966 - hans største enkeltstående arbeids - sammen med det fjorten korsveisstasjoner og en bronsefigur av Kristus utenfor kirken. Han konverterte til kristendommen og ble døpt og konfirmert i Church of England i 1965, ogdet var i St. Albans-kirken han gikk til gudstjeneste.

Et annet stort arbeide er Adoration of the Cross i St Michael and All Angels i Harrow. Mer arbeid i London var i St John's Church i Waterloo.

Han gjorde også ikkereligiøse arbeider i landsbyen Portmeiron i Wales som resultat av hans vennskap med Clough Williams-Ellis, og hans portrett av Ellis er i National Portrait Gallery. Han dekorerte også bygninger i Dudley og Newport. En serie på tolv store murfresker av Feibusch dekorerer Newport Civic Centre og gjengir byens historie. De ble utført i perioden 1961-4. Dolman Theatre i Newport har en murfreske malt av Feibusch i 1967.

Litteratur/Kataloger[rediger | rediger kilde]

  • Hans Feibusch: the heat of vision. On the occasion of the touring exhibition; a retrospective exhibition of works from 1930 to 1995, Pallant House Gallery, Chichester, 5 September – 21 October 1995 ... Newport Museum and Art Gallery 18 May – 29 June 1996 / in assoc. with Pallant House Gallery Trust, Chichester. Ed. by David Coke. London: Lund Humphries 1995 ISBN 0-85331-670-8
  • Rita Henzel: Hans Feibusch (1898 – *): Biographie und Werk. 1996 (Mainz, Univ., Diss., 1993) (mit Werkverzeichnis)
  • Mural Painting, Hans Feibsusch, published by A&C Black, London 1946
  • The Revelation of St John the Divine, illustrated by Feibusch, Collins, London 1946
  • Hans Feibusch - the Heat of Vision, various contributors, Lund Humphries, London 1995
  • Feibusch Murals: Chichester and Beyond, Alan Powers et al., University College Chichester 2005

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Listen har illustrasjoner
  2. ^ Stephanie Barron: Entartete Kunst, Los Angeles County Museum, Hirmer, München, 1992, S. 235, 350, ISBN 3-7774-5880-5.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]