Hans Brachrogge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hans Brachrogge
Hans Brachrogge Madrigaletti a III Voci .jpg
Madrigaletti a III voci fra 1619, Det Kongelige Bibliotek
Født 1590
Død 1638
Yrke Komponist
Nasjonalitet Danmark

Hans Brachrogge (Giovanni Brachrogge), død 1638 var en sanger og komponist som virket ved Christian IVs hoff i over 30 år.

Som ung studerte han 1602-1604 i Venezia hos Giovanni Gabrieli, og ble deretter satt i lære hos daværende hofforganist i Danmark Melchior Borchgrevinck. I 1611 sendte kongen ham sammen med tre andre musikere, deriblant Mogens Pedersøn, til London for å studere ved kong James' hoff.[1] Her ble han i tre år, og etter hjemkomsten i 1614 forble han fast tilknyttet til det danske hoffet, med unntak av et halvt års studieopphold i Venezia i 1619. I 1621 mottok han et vikariat i Roskilde, som var blitt ledig etter forhenværende kapellmester Trehous død. Brachrogges navn figurerer i hoffregnskapene blant kapellets sangere inntil 1638.[2]

Verk[rediger | rediger kilde]

Hans Brachrogges eneste kjente verk, er en samling med trestemmige madrigaler Madrigaletti a 3 voci. Libro primo. Novamente composti etc. som også inneholder to satser av Mogens Pedersøn. Den påtenkte fortsettelse synes ikke å være utkommet.

Referanser[rediger | rediger kilde]