Hans Brachrogge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans Brachrogge
Hans Brachrogge Madrigaletti a III Voci .jpg
Madrigaletti a III voci fra 1619, Det Kongelige Bibliotek
Født1590[1]
Død1638[2]
Beskjeftigelse Komponist
Nasjonalitet Danmark

Hans Brachrogge (Giovanni Brachrogge), død 1638 var en sanger og komponist som virket ved Christian IVs hoff i over 30 år.

Som ung studerte han 1602-1604 i Venezia hos Giovanni Gabrieli, og ble deretter satt i lære hos daværende hofforganist i Danmark Melchior Borchgrevinck. I 1611 sendte kongen ham sammen med tre andre musikere, deriblant Mogens Pedersøn, til London for å studere ved kong James' hoff.[3] Her ble han i tre år, og etter hjemkomsten i 1614 forble han fast tilknyttet til det danske hoffet, med unntak av et halvt års studieopphold i Venezia i 1619. I 1621 mottok han et vikariat i Roskilde, som var blitt ledig etter forhenværende kapellmester Trehous død. Brachrogges navn figurerer i hoffregnskapene blant kapellets sangere inntil 1638.[4]

Verk[rediger | rediger kilde]

Hans Brachrogges eneste kjente verk, er en samling med trestemmige madrigaler Madrigaletti a 3 voci. Libro primo. Novamente composti etc. som også inneholder to satser av Mogens Pedersøn. Den påtenkte fortsettelse synes ikke å være utkommet.

Referanser[rediger | rediger kilde]