Hanne Grete Einarsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hanne Grete Einarsen
Født1966Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseKunstner Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserFinnmark fylkes kulturpris (2010)[1][2]

Hanne Grete Einarsen (født 1966) er norsk/samisk billedkunstner oppvokst på Skjervøy i Nord-Troms. Hun har sin utdannelse fra Vestlandets kunstakademi (VKA) 1991–95 og Høyskolen i Bergen (PPU) 2001–2003.

Hun er utdannet grafiker og jobbet i hovedsak med tresnitt. Etter en ryggmargsskade i 2013 har hun utviklet nye teknikker for å fremstille sine grafiske trykk.

I 2010 mottok hun John Savio-stipendet fra Samisk kunstnerforbund; stipendet tildeles en samisk billedkunstner som har utmerket seg. Sammen med ektemannen Trond Egil Nilsen mottok hun også Finnmark fylkes kulturpris i 2010, for sitt formidlingsarbeid rettet mot blant annet barn og unge.[3]

I dag[når?] bor hun i Snefjord i Måsøy kommune i Vest-Finnmark, hvor hun arbeider som kunstner og driver kulturnæringsforetaket Circus Snefjord 889 sammen med sin mann.

Hun har deltatt i flere utstillinger og prosjekter, blant annet «Expedition of printmakers» som kulminerte i utstillingen «Nye trykk» som ble vist på Nordnorsk Kunstnersenter. Denne utstillingen ble også vist flere andre steder Nord-Norge i 2012.

Trekk pusten opp i det blå[rediger | rediger kilde]

Hennes siste kunstprosjekt Trekk pusten opp i det blå, har vært vist på Samisk senter for samtidskunst, Nord-Troms Museum, Kunstforeningen i Alta og Hammerfest, samt Nordens hus i Reykjavik og Ájtte – svenskt fjäll- och samemuseum.

"Dette er en utstilling som består av flere teknikker og objekter, satt sammen for at publikum skal oppleve et estetisk univers. Utgangspunkt for alle objektene er at de skal danne deler av en fortelling om menneskets tilstedeværelse i egen kropp gjennom samisk identitet, ulike funksjonsfaser, egen slektshistorie gjennom gjenstander og vårt forhold til naturen. Jeg ønsker at denne utstillingen skal knytte seg til en fortellertradisjon som står sterkt her i nord. Fortellingen min bæres fram av ulike objekter som kan avkodes gjennom direkte avbildning eller kjente metaforer.  Jeg dekoloniserer meg selv og setter sammen kjente elementer fra den tradisjonelle reindriften og den tradisjonelle sjøsamiske kulturen".[trenger referanse]

Om tittelen[rediger | rediger kilde]

Trekk pusten opp i det blå er en setning som brukes som instruksjon til brystkreftpasienter som skal ha strålebehandling på venstre side, der hjertet ligger. Når stråleterapeutene gir denne instruksjonen skal pasienten trekke pusten og holde den under selve strålebehandlingen for å skåne hjertet for skader.

Teaterstykket Månefabler[rediger | rediger kilde]

I 2009 lagde figurteaterkompaniet Dukkenikkerne i Bergen forestillingen Månefabler, som var inspirert av og produsert etter hennes malerier. Manuset var skrevet av Jack Markussen og Jan Neal Holden.[4] Forestillingen har blitt vist for tusenvis av barn i Hordaland og andre steder.

Snefjord Highland Gathering[rediger | rediger kilde]

Siden 2006 har hun og Trond Egil Nilsen arrangert festivalen Snefjord Highland Gathering i Snefjord. Festivalens hovedformål er å formidle skotsk og samisk kunst og kultur. Dette gjøres ved å arrangere utstillinger og workshops av og med samiske kunstnere, samt vise de skotske kulturlekene Highland Games. Festivalen avvikles i midten av juli hvert år.[5]

I 2014 hadde forskerne og regissørene Beate Bursta og Kristin Nicolaysen premiere på dokumentarfilmen Kofta & Kilten, som handlet om kunstnerparet Hanne Grete Einarsen og Trond Egil Nilsen, med særlig fokus på deres etablering av Snefjord Highland Gathering.[6].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ifinnmark.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ finnmarkdagblad.no[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Alle prisene til Vest-Finnmark». FD.no. 21. oktober 2010. Besøkt 25. november 2014. 
  4. ^ «Månefabler». sceneweb.no (norsk). Besøkt 15. mai 2018. «Månefabler er inspirert av Hanne Grete Einarsens malerier og er en herlig blanding av forteller-, frilufts- og figurteater krydret med lun humor og fantasi eggende syn på tilværelsen utenfor teltduken.» 
  5. ^ «Snefjord Highland gathering - Måsøy kommune». www.masoy.kommune.no (norsk). 25. desember 2009. Besøkt 15. mai 2018. 
  6. ^ Utsi, Inger Elin Kristina (2014). «Kofta og Kilten - film og foredrag | UiT». uit.no. Universitetet i Tromsø. Besøkt 15. mai 2018. «Forskerne og filmskaperne Beate Bursta og Kristin Nicolaysen viser filmen Kofta & Kilten og inviterer til en samtale om hvordan steder og moderne identitet er i kontinuerlig transformasjon og hvordan nye og spennende, eller også uventede muligheter åpnes og tas i bruk. / Kofta & Kilten er en dokumentar om kunstnerparet Hanne Grete Einarsen og Trond Egil Nilsen som for 8 år siden flyttet nordover igjen for å etablere Circus Snefjord 889, en kulturnæringsbedrift med ulike kunst- og kulturaktiviteter som basis. En av de mer spektakulære aktivitetene de har iverksatt er festivalen Snefjord Highland Gathering.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]