Hanna Damasio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hanna Damasio
Født24. september 1942Rediger på Wikidata (77 år)
LisboaRediger på Wikidata
Ektefelle Antonio DamasioRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i LisboaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Nevrolog, forfatter, lege, universitetslærerRediger på Wikidata
Nasjonalitet PortugalRediger på Wikidata
Medlem av American Academy of Arts and SciencesRediger på Wikidata
Utmerkelser Fyrsten av Asturias' pris for naturvitenskap og teknologi (2005), Jean-Louis Signoret-prisen (2004), æresdoktor ved Catalonias åpne universitet (2012)[1], Prémio Pessoa (1992), storoffiser av Santiago av sverdets orden[2]Rediger på Wikidata

Hanna Damasio (født 24. september 1942 i Lisboa i Portugal) i er professor i psykologi og nevrologi ved University of Southern California.

Damasio er også professor ved Salk Institute i La Jolla i California. Fram til 2005 var hun ansatt som Distinguished Professor of Neurology ved University of Iowa College of Medicine. Ved hjelp av skanning med CT og MR utviklet Damasio metoder for å undersøke den menneskelige hjernens struktur og studere funksjoner som språk, hukommelse og følelser. Disse arbeidene resulterte i flere vitenskapelige artikler som dukket opp i forskjellige ledende tidsskrifter.

Damasio er utdannet lege fra Universitetet i Lisboa i 1969, der hun også studerte nevrologi. Hun begynte deretter sine studier i kognitiv nevrovitenskap ved Afasi Research Center i Boston. Hun er medlem av American Academy of Arts and Sciences. I 2004 ble hun tildelt Signoret-prisen i kognitiv nevrovitenskap for banebrytende arbeid innen sosiale kognisjon. I 2005 ble Damasio tildelt den spanske utmerkelsen Fyrsten av Asturias' pris for naturvitenskap og teknologi.

I 2010 var Damasio en med-mottaker av Cozzarelli-prisen fra National Academy of Sciences, for den beste artikkelen i atferdsmessig nevrovitenskap som ble publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences i 2009. Damasio innehar æresdoktorgrader fra universitetene i Lisboa og Aachen. Hun er gift med Antonio Damasio, som også er en internasjonalt anerkjent nevrolog og ekspert på forholdet mellom menneskets følelser og kognisjon. På fritiden er Damasio en hobby-skulptør.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]