Hanna Damasio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hanna Damasio
Født24. september 1942 (75 år)
Lisboa
Ektefelle Antonio Damasio
Utdannet ved Universitetet i Lisboa
Beskjeftigelse Hjerneforsker, forfatter, lege, universitetslærer
NasjonalitetPortugal
Medlem avAmerican Academy of Arts and Sciences
Utmerkelser Fyrsten av Asturias' pris for naturvitenskap og teknologi, Jean-Louis Signoret-prisen, Doctor honoris causa of the Open University of Catalonia

Hanna Damasio (født 24. september 1942 i Lisboa i Portugal) i er professor i psykologi og nevrologi ved University of Southern California.

Damasio er også professor ved Salk Institute i La Jolla i California. Fram til 2005 var hun ansatt som Distinguished Professor of Neurology ved University of Iowa College of Medicine. Ved hjelp av skanning med CT og MR utviklet Damasio metoder for å undersøke den menneskelige hjernens struktur og studere funksjoner som språk, hukommelse og følelser. Disse arbeidene resulterte i flere vitenskapelige artikler som dukket opp i forskjellige ledende tidsskrifter.

Damasio er utdannet lege fra Universitetet i Lisboa i 1969, der hun også studerte nevrologi. Hun begynte deretter sine studier i kognitiv nevrovitenskap ved Afasi Research Center i Boston. Hun er medlem av American Academy of Arts and Sciences. I 2004 ble hun tildelt Signoret-prisen i kognitiv nevrovitenskap for banebrytende arbeid innen sosiale kognisjon. I 2005 ble Damasio tildelt den spanske utmerkelsen Fyrsten av Asturias' pris for naturvitenskap og teknologi.

I 2010 var Damasio en med-mottaker av Cozzarelli-prisen fra National Academy of Sciences, for den beste artikkelen i atferdsmessig nevrovitenskap som ble publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences i 2009. Damasio innehar æresdoktorgrader fra universitetene i Lisboa og Aachen. Hun er gift med Antonio Damasio, som også er en internasjonalt anerkjent nevrolog og ekspert på forholdet mellom menneskets følelser og kognisjon. På fritiden er Damasio en hobby-skulptør.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]