Hanglip

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hanglip sett fra sørøst

Hanglip («Hengende leppe» på afrikaans) er en del av den sentrale fjellkjeden Soutpansberg ved byen Louis Trichardt i provinsen Limpopo i Sør-Afrika. Fjellet har en høyde på 1 719 moh. og har en radarstasjon på toppen. Fjellet utgjør et fremstående landemerke som er synlig fra byen og riksvei NH1.

Hanglip-fjellet ligger i det 354 hektar store Hanglip-reservatet i Hanglip nasjonalskog. Nasjonalskogen har kommersielle furuplantasjer, vernet naturskog og bushveld. Furuplantasjene høstes i sykluser på 30-40 år for tømmerbruk og bygningsmateriale.

Geologisk sett består fjellet av hellende lag av Karoo-supergruppen, inkludert avsetninger av glasial morene (eng. glacial till). Avsetninger av rød kvartsitt og grå andesitt (lava) er også til stede.

Fra 1867 ble området kontrollert av Venda etter at de kjøpte geværer fra elefantjegere. I 1898 ble Venda under Mphefu kastet ut fra Schoemansdal av boerne under ledelse av general Piet Joubert. Som en forsikring mot ytterligere angrep ble Fort Botha bygget under Hanglip, noen km sørvest for Mphefus kraal. Ruinene av fortet eksisterer fortsatt, og ligger nær gravene til Venda-kapteiner som en helligdom for den lokale stammen. Byen Louis Trichardt ble grunnlagt etter konflikten.

Turgåere kan ordne overnatting i Hangliphytta som ligger øst for fjellet, og bilister kan besøke en rasteplass mot den sørlige skråningen.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Soutpansberg hiking trail, Department of Forestry, februar 1978.