Hopp til innhold

Handley Page H.P.42

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
HP.42 / HP.45
Handley Page H.P.42 G-AAUD Hanno
Informasjon
RolleCivilian airliner
ProdusentHandley Page
Første flyvning14. november 1930
IntrodusertJune 1931
Utfaset1940 (all lost)
Brukt avImperial Airways
Royal Air Force
Antall produsert4 HP.42, 4 HP.45
Refuelling Hanno, showing more detail.

Handley Page H.P.42 og H.P.45 var et britisk fire-motors, lang distanse todekker passasjerfly konstruert i 1928 for Imperial Airways av Handley Page, Radlett, Hertfordshire.

Historikk[rediger | rediger kilde]

H.P.42/45 var Imperial Airways landbaserte passasjerfly, som i likhet med selskapets senere flybåter fikk stor betydning for luftfarten mellom England og koloniene. Det ble bygget åtte stykker av disse flyene, fire av hver; Alle fikk navn som begynner på H Hanibal, Horsa, Hanno, Hadrian, Heracles. Horatius, Hengist og Helena. De fraktet fler passasjerer mellom London og kontinentet enn noen andre på den tid. Det er registrert at de samlet fløy mer enn 1,6 millioner kilometer med en samlet flytid på mer enn 100 000 timer.[1]

Under en brann i en hangarbygning i Karachi i 1937 hvor Hengist stod parkert kom den i brann, og således det eneste som ikke var i bruk ved krigens utbrudd, da de øvrige ble rekvirert av RAF,

Konstruksjon og utvikling[rediger | rediger kilde]

H.P.42 var konstruert for langdistanse ruter til Det fjerne østen og Sør-Afrika. Den tilsvarende H.P.45 ble bygget for de europeiske ruter. I Imperial Airways tjeneste ble H.P 42/45 betegnet som H.P.42E (E for "Eastern" dvs. – India og Sør-Afrika), mens H.P.45 ble benevnt som H.P.42W (W for "Western" dvs. europeiske ruter).

H.P.42 var en stor to-dekker hvor vingene var av ulik lengde, Hel-metall konstruksjon med unntak av vinger som var kledd med duk i likhet med haleror og bakre del av selve skroget. Øvre og nedre vingepar var forbundet og avstivet med barduner. Haleroret omfattet tre sideror, plassert mellom to høyderor. H.P.42 var utstyrt med fire Bristol Jupiter XIF, hver på 490 H/k, mens H.P.45 hadde Bristol Jupiter XFBM hver på 555 H/k. To motorer var montert på øvre vinge. De to andre på nedre vingepar nær selve skroget.

Besetningen var plassert som i dagens fly, noe som da var en nyhet. I datidens fly satt besetningen i åpne sittebrønner bak passasjerplassene H.P. 42 hadde hadde seks (senere tolv) sitteplasser i fremre lugar og tolv i bakre. Det var tilfredsstillende plass for bagasje. H.P.45 rommet 18 i fremre og 20 i bakre lugar med redusert plass til bagasje.

Flyene i bruk[rediger | rediger kilde]

Flytypen fikk sin jomfrutur den 14. november 1930, (G-AAGX som senere fikk navnet «Hannibal», Luftdyktighetsbevis for passasjertrafikk i mai 1931. Første tur med betalende passasjerer gikk til Paris den 11. juni samme år.

Da H.P.42 ble trukket tilbake fra sivil tjeneste 1. september 1939 ved utbruddet av andre verdenskrig og rekvirert for krigstjeneste, kunne de notere seg et ti-år i bruk uten en eneste alvorlig ulykke med tap av menneskeliv. Noe som var uvanlig for den tid sivile passasjerfly.

Den enkelte flys historie[rediger | rediger kilde]

Fire H.P.42 og ytterligere fire H.P.45 ble levert til Imperial Airways.

H.P.42[rediger | rediger kilde]

H.P.42 var ment for langdistanse ruter til Afrika og India. De hadde sin base i Kairo.

G-AAGX Hannibal[rediger | rediger kilde]

Prototypen «Hannibal» fløy første gang 14. november 1930. Flyet hadde sitt navn fra Hannibal Barca, Kartagos militære kommandant. Flyet forsvant over Omangulfen i RAFs tjeneste 1. mars 1940 med åtte ombord.

G-AAUC Horsa[rediger | rediger kilde]

G-AAUC var opprinnelig kalt Hekate etter den greske gudinne, men fikk nytt navn Horsa, etter den legendariske Horsa av Kent som erobret England sammen med sin bror Hengest. Flyet fløy første gang 11. september 1931. Etter at den var blitt rekvirert for krigstjeneste havarerte den under en nødlanding på en ujevn mark og kom i brann nær Whitehaven i Cumberland 7. august 1940.

G-AAUD Hanno[rediger | rediger kilde]
«Hanno» under mellomlanding i Palestina

G-AAUD fikk navn etter sjøfareren Hanno fra Karthago, som utforsket Afrikas atlanterhavskyst i det 6. århundre f.Kr.. Hanno fløy første gang 19. juli 1931 og ble senere bygget om for europeiske ruter som H.P.42(W) (Hannibal class). Etter at RAF hadde overtatt flyet ble det ødelagt under en storm den 19. mars 1940 mens det stod parkert sammen med Herakles på Whitchurch Airport, Bristol. Under et stormkast ble den blåst sammen med Heracles og ble påført så store skader at de ikke lot seg reparere.

G-AAUE Hadrian[rediger | rediger kilde]

G-AAUE, fikk navn etter den romerske keiser Hadrian. Hadrian s første flyvning ble foretatt den 24. juni 1931. Ved krigens utbrudd ble den tatt over av RAF. Den 6. desember 1940, mens Hadrian stod parkert på Doncaster Airport slet Hadrian seg løs fra sine fortøyninger under et stormkast og havnet opp ned på et jernbanespor ved siden av militærbasen. Skadene var så store at flyet ikke kunne settes istand igjen.

H.P.45[rediger | rediger kilde]

H.P.45 fraktet fler passasjerer, men med redusert rekkevidde og mindre bagasjekapasitet, og var myntet på Imperial Airways ruter i Europa.

G-AAXC Heracles[rediger | rediger kilde]

G-AAXC fikk navnet Heracles etter den greske guden som også kalles Hercules, som var sønn av Zeus og Alcmene og som var kjent for sin enorme styrke. Heracles fløy første gang den 8. august 1931 og ble rekvirert av RAF. Den 3. mars 1940. mens flyet stod parkert på en flyplass i Bristol ble det tatt av et kraftig vindkast og havarerte sammen med Hanno. Begge flyene fikk så store skader at det ikke lot seg gjøre å sette de tilbake til luftdyktig stand.

G-AAXD Horatius[rediger | rediger kilde]

G-AAXD fikk navnet etter Horatius, en legende, en helt fra det gamle Romerriket. Horatius fløy første gang den 6. november 1931. I likhet med de øvrige ble denne også rekvirert for RAF-tjeneste ved krigsutbruddet i september 1939.På returen fra Frankrike den 7. november 1939, kunne ikke flyverne finne landingsplassen i Exeter på grunn av dårlig vær og ble tvunget til å forta en nødlanding på en golfbane i Tiverton. Den traff to trær og ble skadet slik at den ikke kunne settes istand igjen.

G-AAXE Hengist[rediger | rediger kilde]

G-AAXE fikk opprinnelig navnet Hesperides, men ble snart døpt om til Hengist, Horsas bror, Hengest av Kent. Hengist fløy første gang den 8. desember 1931. Den ble senere ombygget fra Europeisk til bruk på ruter til Det fjerne østen. Mens Hengist stod parkert i en hangar i Karachi den 31. mai 1937, tok hangarbygningen fyr og Hengist ble den eneste som ikke ble rekvirert for krigstjeneste.

G-AAXF Helena[rediger | rediger kilde]

G-AAXF fikk navn etter Helena, også kjent som Helena fra Troya. Den fløy første gang 30. desember 1931. i likhet med Hengist, ble den bygget om for bruk på Det fjerne østen. Den ble rekvirert av RAF i mai 1940 og etter et landingsuhell senere samme år ble kondemnert på grunn av korrosjon i metallet i skroget.

Operatører[rediger | rediger kilde]

Storbritannias flagg

Tekniske data[rediger | rediger kilde]

Handley Page H.P.42
':
Handley Page H.P.42 Data
Lengde    28,09 m
Vingespenn    39,62 m
Vingeflate    277,68 m²
Høyde    5,04 m
Motorer    Fire Bristol Jupiter XIF- mit 490 PS (365 kW)
Toppfartt    195 km/h
Rekkevidde    805 km
Besetning    Fire, 18 - 24 Passasjerer
Marsjhøyde    No info.
Vekt uten last    8 047 kg
Vekt lastet    12 700 kg


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aircraft, a picture survey ISBN 0-3300-2874-X

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]