Hamilton Jordan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hamilton Jordan
HamiltonJordan.jpg
Født21. september 1944[1][2][3]
Charlotte
Død20. mai 2008[1][2][3][4] (63 år)
Atlanta
Utdannet ved University of Georgia
Beskjeftigelse Politiker
Parti Det demokratiske parti
Nasjonalitet USA

William Hamilton McWhorter Jordan (født 21. september 1944 i Charlotte i Nord-Carolina i USA, død 20. mai 2008 i Atlanta i Georgia) var en amerikansk politiker, statstjenestemann, idrettsleder, memoarforfatter og forretningsmann.

Han tjenestegjorde 19791980 som stabssjef i Det hvite hus under USAs president Jimmy Carter. Han er også kjent for å ha startet tennisens ATP-turnering.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Jordan ble født i Charlotte i North Carolina men vokste opp i Albany i Georgia. Han avla i 1967 sin grunneksamen i statsvitenskap vid University of Georgia.

Politikken[rediger | rediger kilde]

Han var en viktig strateg i Carters valgkampanje før presidentvalget i USA 1976.

Visejustisminister Benjamin Civiletti fikk i 1978 i oppdrag å utrede informasjonen om Jordans påståtte kokainbruk på den kjente nattklubben Studio 54 i New York. FBI-agenter intervjuet alle innlandede og den uavhengige spesialanklageren Arthur Christy sammenstilte i 1979-1980 i stillhet en rapport som kom frem til at troverdige vitnemål og tilstrekkelige bevis ikke forelå i saken Hamilton Jordan. Civiletti har kommentert opplysningene om Jordans kokainbruk: «We found out that the people who said they had such information were bums.»[5] Behovet for en uavhengig spesialanklager i USA hadde oppstått som resultat av Watergateaffæren.

Christys utredning av Hamilton Jordan var den første saken som ble undersøkt etter tt den nye lov om spesialanklagerehadde trådt i kraft.[6]

Jordan var i 1986 kandidat ved demokratenes primærvalg før senatsvalget i Georgia. Wyche Fowler vant primærvalget og ble deretter innvalgt til USAs senat.

Som sjef for Association of Tennis Professionals (ATP) var Jordan med på å starte ATP-turneringen i tennis i 1990. Dette førte til at han ble kåret til Sports Executive of the Year.[7]

I presidentvalget i USA 1992 støttet Jordan Ross Perot. Han var med i Perots kampanjestab. Jordan er kjent for sin kamp mot lymfom, melanom og prostatakreft. Hans memoarbok om politikken og kreften, No Such Thing as a Bad Day, utkom i 2000.

Jordan har skrevet boken Crisis om sin rolle i de hemmelige forhandlingene under gisselkrisen i Iran.[8]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Crisis: The Last Year of the Carter Presidency, East Rutherford, NJ: Putnam (1982), ISBN 0-39-912738-0
  • No Such Thing as a Bad Day: A Memoir, Atlanta: Longstreet Press (2000), ISBN 1-56-352578-X

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]Forgjenger:
 vakant fra 1977, tidligere Dick Cheney 
Stabssjefer i Det hvite hus i USA
Etterfølger:
 Jack Watson