Hamilton (musikal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lin-Manuel Miranda har skrevet musikalen. Han har også spilt hovedrollen som Alexander Hamilton.
Hovedrolleinnehaverne fremfører åpningsnummeret i musikal i Det hvite hus i 2016

Hamilton er en musikal med musikk og tekst av Lin-Manuel Miranda, som handler om en av USAs grunnleggere, Alexander Hamilton. Den hadde urpremiere i 2015 i New York «off Broadway». I august ble den flyttet til Richard Rodgers Theatre. Under Tony Awards i 2016 vant musikalen 11 priser, blant annet beste musikal.[1] Musikalen har også vunnet Pulitzer-pris for beste drama,[2] og Grammy-pris for beste musikalalbum.[3] Musikalen blander sjangrene hip-hop, blues, RnB, pop og klassiske musikalnumre og er kjent for å ha etniske minoriteter i nesten alle rollene.

Filmversjon[rediger | rediger kilde]

I juni 2020 ble en sceneutgave av musikalen, filmet i 2016, sluppet på strømmetjenesten Disney+.

Roller[rediger | rediger kilde]

Handling[rediger | rediger kilde]

Akt 1[rediger | rediger kilde]

Alexander Hamilton vokser opp på Nevis i Karibien. Faren er borte og han er født utenfor ekteskapet. Moren dør og Hamilton jobber seg opp og frem og viser særlige evner når det gjelder å skrive. Han reiser til Amerika for å søke lykken. (Alexander Hamilton)

I Amerika møter Hamilton Aaron Burr, og blir venn med Marki de Lafayette, John Laurens og Hercules Mulligan (Aaron Burr, sir).

Hamilton har ambisjoner om å bli noe stort og vil ikke la denne sjansen gå fra seg (My Shot).

Hamilton og vennene oppsummerer kvelden og snakker sitt ettermæle og det å slåss i revolusjonskrigene (The Story of Tonight).

Schuyler-søstrene presenteres. Angelica, Eliza og Peggy er glade for å bo i verdens beste by (The Schuyler Sisters).

Hamilton krangler med en person de møter, som støtter britene, og ikke revolusjonen (Farmer Refuted).

Kong George 3 er lei seg fordi koloniene vil løsrive seg og truer med krig (You'll be back).

Hamilton har ambisjoner om å dø ærefult i krig. Hamilton og Burr møter George Washington. Hamilton blir ansatt som sekretær og rådgiver (Right Hand Man).

Burr er sjalu på at Hamilton blir ansatt av Washington og er misunnelig på at han er så god til å skrive. De drar på ball (A Winter's Ball).

Hamilton møter Schuyler-søstrene på ballet og gifter seg med Elizabeth Schuyler (Helpless).

Angelica holder tale i bryllupet og avslører at også hun har følelser for Hamilton (Satisfied).

Laurens, Mulligan, Lafayette og Hamilton snakker om kvelden. Burr er forelsket i en gift kvinne. Hamilton mener han ikke må vente, men bli sammen med henne (The Story of Tonight - Reprise)

Burr forteller om Theodosia som han er forelsket i, og sin egen barndom for å forklare hvorfor han ikke går etter alt han ønsker seg. Han uttrykker misnøye og sjalusi overfor Hamilton, som er helt motsatt og går på uten å vente på noe. (Wait for It)

Krigen går dårlig, kolonistene taper. Washington blir kritisert av General Lee. Hamiton og Laurens utfordrer Lee til duell. (Stay Alive)

Reglene for duell leses opp og Laurens går i duell med Lee. Burr er sekundanten til Lee, og Hamilton er sekundanten til Laurens. Lee blir skutt, men overlever. Washington blir forbannet (Ten Duel Commandments)

Washington kjefter på Hamilton og de krangler. Hamilton ber om å bli mer aktiv i krigen, men Washington nekter og sender ham hjem. (Meet Me Inside)

Hamilton får vite at Eliza er gravid og hun mener et ettermæle ikke er så viktig og at det bør være nok for ham å være hjemme med familien. (That Would Be Enough).

Lafayette henter hjelp i Frankrike og Washington innser at han ikke klarer å vinne krigen uten forsterkninger, og Hamilton. Han sender bud på Hamilton (Guns and Ships).

Washington forteller om sin karriere og at han har gjort mange feil. Han drømte også om ære som ung, men at man ikke har kontroll over hvem som forteller historien i ettertid. (History Has Its Eyes on You).

Slaget om Yorktown er vellykket og kolonistene vinner krigen. Mulligans innsats som spion er viktig for seieren. Lafayette reiser tilbake til Frankrike (The Battle of Yorktown).

Kong George 3 er misfornøyd med at kolonistene fikk hjelp av Frankrike og tviler på at USA kommer til å klare seg som selvstendig nasjon (What Comes Next).

Burr har fått en datter, Theodosia, og Hamilton har fått en sønn, Philip. De uttrykker glede over fremtiden som barna skal vokse opp i (Dear Theodosia).

Krigen er over og Hamilton og Burr reiser tilbake til New York og jobber som advokater. Hamiltons karriere går fort oppover, mens Burr er misunnelig. Hamilton blir invitert for å bidra med å forfatte Grunnloven og skriver i tillegg "The federalist papers" for å forsvare Grunnloven. Washington utnevner Hamilton til finansminister. (Non Stop)

Akt 2[rediger | rediger kilde]

Thomas Jefferson vender tilbake til USA fra Frankrike og blir utnevnt til utenriksminister. Han møter James Madison som er irritert over Hamiltons finanspolitikk som han mener gir myndighetene for mye kontroll og de ulike statene, spesielt sørstatene, for lite kontroll. (What Did I Miss).

Jefferson og Hamilton krangler om Hamiltons finanspolitikk. De er uenig om at alle må dele på gjelden når noen stater er rikere enn andre. Hamilton vil ha blant annet høyere toll på varer inn til USA for å stimulere til amerikansk produksjon, mens de andre er uenige. Debatten blir usaklig og stygg. Washington ber ham overtale de andre eller finne en løsning, ellers mister han jobben (Cabinet Battle #1)

Eliza oppfordre Hamilton til å ta en pause fra jobb og reise på ferie med henne og Angelica. Hamilton nekter og blir igjen i New York når de andre drar på ferie (Take a Break).

Hamilton er utro mot Eliza og har en affære med Maria Reynolds. Mannen hennes finner ut dette og presser Hamilton for penger. (Say No to This)

Hamilton og Burr diskuterer hvordan de kan sikre sitt ettermæle. Hamilton inngår et kompromiss med Madison og Jefferson der de støtter en del av hans finanspolitikk mot at hovedstaden blir lagt til Washington D.C og ikke New York. Finanssentrum blir likevel New York (Wall Street). Burr bestemmer seg for å ikke vente lenger og gå etter det han vil ha, som er å være i rommet der politiske beslutninger tas (The Room Where it Happens).

Burr blir senator og tar plassen som tidligere tilhørte Hamiltons svigerfar. Hamilton anklager Burr for å ha utydelig politikk (Schuyler Defeated).

Washington trenger råd. Skal USA hjelpe Frankrike i deres revolusjon eller ikke. Jefferson vil hjelpe, mens Hamilton mener det er uklokt. Washington velger å høre på Hamilton. (Cabinet Battle #2)

Madison og Jefferson mener at Hamilton får gjøre som han vil bare fordi Washington støtter ham. De legger en plan for å felle ham. (Washington on Your Side)

Washington forteller at Jefferson skal stille som presidentkandidat og at han selv skal pensjonere seg og ber Hamilton skrive avskjedsbrevet hans. (One Last Time).

Kong George 3 lurer på hvem som skal overta presidentembetet og ønsker John Adams lykke til. (I Know Him).

Hamilton havner i krangel med Adams. Madison og vise-president Jefferson går videre med planen sin. (The Adams Administration).

Jefferson og Madison avslører at Hamilton han drevet underslag og spekulasjon. De viser til papirer som beviser at han har betalt masse penger til James Reynolds. (We Know).

Hamilton forteller om barndommen sin og hvordan det å kunne skrive godt alltid har hjulpet ham i livet. Han bestemmer seg for å skrive sin side om saken. (Hurricane).

Hamilton får publisert en sak der han i detalj beskriver affæren og utpressingen. Ryktet hans er ødelagt og Jefferson og Madison er fornøyde. Eliza og Angelica er skuffet over ham. (The Reynolds Pamphlet).

Eliza trekker seg unna Hamilton og ønsker ikke være en del av livet hans. Hun er skuffet over at han publiserte dette for offentligheten uten å ha fortalt henne om dette først. Hun brenner brev han har sendt henne. (Burn).

Sønnen til Hamilton, Philip, er blitt voksen og er ivrig etter å følge i farens fotspor. Han utfordrer en som har fornærmet faren til duell (Blow Us All Away).

Philip blir skutt og drept i duellen. (Stay Alive - Reprise).

Hamilton og Eliza sørger og flytter Uptown. De finner tilbake til hverandre i sorgen (It's Quiet Uptown).

Jefferson stiller som presidentkandidat igjen. Denne gangen stiller Burr også. Madison ber Jefferson om å sikre seg Hamiltons støtte. Hamilton støtter Jefferson fordi han mener at han i hvert fall har klare meninger, noe Burr ikke har. Jefferson vinner valget, Burr blir visepresident. (The Election of 1800).

Burr er rasende fordi Hamilton støttet Jefferson og ikke han. Han mener at Hamiton har vært ute etter ham hele tiden og nå er det siste gang han ødelegger for Burr. De utveksler brev og anklager hverandre. Burr utfordrer Hamilton til duell, noe Hamilton godtar. (Your Obediant Servant).

Hamilton sier adjø til Eliza og reiser for å duellere (Best of Wives and Best of Women)

Burr og Hamilton duellerer. Burr skyter Hamilton. Før Hamilton dør passerer livet i revy og han reflekterer over hva et ettermæle innebærer. Hamilton dør og Burr reflekterer over at han for alltid vil være skurken i historien. (The World Was Wide Enough).

Hamilton er død og det reflekteres over livet hans, over ettermælet hans. Eliza åpner et barnehjem for å ta hånd om foreldreløse, som Hamilton. Hun lever 50 år videre og intervjuer alle som kjente Hamilton, sorterer papirene hans og prøver å skrive om han for å ta vare på ettermælet hans. (Who lives, Who Dies, Who Tells Your Story)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]