Hamburgs flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hamburgs flagg
Hamburgs statsflagg
Hamburgs admiralitetsflagg

Hamburgs flagg er rødt med en hvit borg.

Hamburgs flagg har en av verdens lengste kontinuerlige historier. Allerede i året 1270 ble hamburgske skip pålagt å føre røde fløyer. Denne fargen har siden heftet ved Hamburgs flagg, etterhvert supplert med hvitt. Dette ble de tyske hansastedenes farger. Omkring 1470 kom byens våpen, som også en lang historie, inn i flagget. Borgen går som våpen for byen tilbake til 1254.

Både våpen og flagg ble videreført da Hamburg ble konstituert som delstat i Forbundsrepublikken Tyskland. Disse ble nedfelt i artikkel 5 i forfatningen som ble vedtatt 6. juni 1952.

Hamburg fører i dag flere flagg: Det ordinære flagget med den hvite borgen på rød duk. Et statsflagg med byens store våpen på hvitt felt i den røde duken, og et admiralitetsflagg som har et blått anker plassert bak borgen. Dette siste gjør i våre dager tjeneste som flagg for Hamburgs havnemyndigheter.

I tillegg til flaggene nevnt over kommer et flagg for byens øverste representant, Første borgermester. Flagget vedkommende fører er basert på Tysklands trikolor, men med et rødt midtfelt der det store våpenet er plassert mot hvit bakgrunn. Borgermesterens flagg benyttes i forbindelse med offisielle statsbesøk.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jörg-M. Hormann og Dominik Plaschke: Deutsche Flaggen. Geschichte – Tradition – Verwendung, 2006
  • Harry D. Schurdel: Flaggen und Wappen Deutschland, 1995

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]