Hamburgs flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hamburgs flagg
Hamburgs statsflagg
Hamburgs admiralitetsflagg

Hamburgs flagg (delstatsflagget) er rødt med en hvit borg. Hamburg har i tillegg et statsflagg med delstatens store våpen på hvitt felt i den røde duken, og et admiralitetsflagg med et blått anker plassert bak borgen.

Utformingen av delsatsflagget ble fastlagt i 1834. Utformingen tilsvarer den til Hamburgs våpen og går tilbake til 1100-tallet. Det midtre tårnet med kors blir tolket som uttrykk for middelalderborgen som var Hamburgs opphavssted. Stjernene over de to sidetårnene er Mariastjerner, oppkalt etter byens skytspatron. Døren i midten har i løpet av århundrene vært både åpen og lukket, og med og uten fallgitter.[1]

Admiralitetsflagget brukes av delstaten Hamburgs bygninger som utelukkende har med sjøfart å gjøre.[1]

Førsteborgermesteren har et eget flagg. Det er basert på Tysklands trikolor, men med et rødt midtfelt der det store våpenet er plassert mot hvit bakgrunn. Borgermesterens flagg benyttes i forbindelse med offisielle statsbesøk.

Delstatsflagget kan brukes av alle, mens de øvrige flaggene kun kan brukes av Hamburgs embetsmenn, offentlige institusjoner eller Hamburg borgerskap.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Hamburgs flagg har en av verdens lengste kontinuerlige historier. Allerede i året 1270 ble hamburgske skip pålagt å føre røde fløyer. Denne fargen har siden heftet ved Hamburgs flagg, etterhvert supplert med hvitt. Dette ble de tyske hansastedenes farger. Omkring 1470 kom byens våpen, som også en lang historie, inn i flagget. Borgen går som våpen for byen tilbake til 1254.

Både våpen og flagg ble videreført da Hamburg ble konstituert som delstat i Forbundsrepublikken Tyskland. Disse ble nedfelt i artikkel 5 i forfatningen som ble vedtatt 6. juni 1952.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Hamburg Logo, Flaggen und Wappen». hamburg.de (tysk). Besøkt 23. februar 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jörg-M. Hormann og Dominik Plaschke: Deutsche Flaggen. Geschichte – Tradition – Verwendung, 2006
  • Harry D. Schurdel: Flaggen und Wappen Deutschland, 1995

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]