Hamangiakulturen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Abstrakt menneskefigur

Hamangiakulturen var en midtre neolittisk kultur i Dobrudsja (Romania og Bulgaria) på den høyre bredden av Donau i Muntenia og i sør på andre halvdel av 6000-tallet f.Kr.. Kulturen har sitt navn etter det arkeologiske funnstedet som ble oppdaget i 1953 langs innsjøen Golovița, i Baia-Hamangia i Romania.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

«Tenkeren»
Keramikkvaser
Steintavle med menneskefigur i relieff fra Hamangia-Baia, utstilt i Histria Museum, Romania.

Hamangiakulturen er forbundet med den neolittiske kulturen i Donau-deltaet og ved Dobrudsja. Den omfatter elementer fra Vinčakulturen, Dudeștikulturen og Karanovokulturen (III), men kan også være basert på en opprinnelig og stedegen jeger- og samlerkultur. Hamangiakulturen utviklet seg til den etterfølgende Karanovokulturen, Boiankulturen, og Varnakulturen i sen kobberalder uten merkbare brudd. Hamangiakulturen har blitt delt inn i tre faser, og det antas at den begynte på midten av 6000-tallet f.Kr.

Bosetningene besto av rektangulære hus med et eller to rom, bygget av kvistflettverk og mørtel, tidvis med grunnmur av stein (som i Durankulak). De var normalt arrangert på en rektangulær nett og kan ha dannet små landsbyer. Bosetningene er lokalisert langs kysten, langs bredden av innsjøer, på nedre og midtre elveterrasser, og tidvis i huler.

De la sine døde sammenkrøpne eller utstrakte begravelser på egne gravsteder. Gravgaver tenderte til å være uten steingods i Hamangia I. Gravgaver besto av flint, bearbeidet skjell, redskaper av bein og pyntegjenstander i skjell.

Kunstgjenstander[rediger | rediger kilde]

Et karakteristisk trekk ved kulturen var dekorative vaser pyntet med kompliserte geometriske tegninger (spiralmotiver) og terrakottafigurer av mennesker som tilsynelatende uttrykker en dyp åndelighet, særlig to figurer kjent som «Tenkeren» og «Sittende kvinne» (se bilder) som anses som kunstneriske mesterverk fra steinalderen.

Betydningsfulle steder[rediger | rediger kilde]

  • Cernavodă, gravsted hvor de berømte statuettene «Tenkeren» og «Sittende kvinne» ble avdekket.
  • Baia-Hamangia, som ga navn til kulturen, ble oppdaget i 1953 langs innsjøen Golovița nær kysten av Svartehavet, i Baia-Hamangia i Romania.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Dumitru Berciu: Cultura Hamangia. București: Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1966.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]