Hopp til innhold

Halvdanshaugen på Stein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Halvdanshaugen på Stein
LandNorges flagg Norge
Kart
Halvdanshaugen på Stein
60°06′17″N 10°17′41″Ø

"Halfdan Svartes Høi paa Gaarden Stene i Ringeriget" av Peter Andreas Brandt.
Halvdanshaugen på Stein. Haugen er i treklyngen i venstre del av bildet.

Halvdanshaugen på Stein ((no) «Halvdanshaugen, KMID 28978-1». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning. ) er en gravhaugStein gård i Hole kommune i Buskerud. Den er en av Norges største gravhauger, med en diameter på cirka 58 m og en høyde på cirka 4 m.

Haugen var trolig opprinnelig omgitt av en fotgrøft, som til tider var fylt med vann. Arkeologiske undersøkelser (blant annet med georadar) i 1998/1999 antyder at haugen kan være bygget i to ulike epoker. C14-dateringer indikerer nemlig at haugen ble bygd mellom 470 og 530 e.Kr, men det har også kommet opp dateringer fra vikingtiden; 870 – 930 [trenger referanse].

Ifølge Heimskringla druknet Halvdan Svarte i Randsfjorden ved Røykenvik. Liket ble partert for at alle de rikene han hersket over skulle få sin grav over ham. Hodet hans ble gravlagt på Stein, og tradisjon på stedet viser til at det skulle ligge i Halvdanshaugen. Innvollene skulle ha blitt gravlagt på Hadeland der han døde, i Halvdanshaugen på Tingelstad. Ifølge Nóregs konungatal (ca. 1190) ble han hauglagt på gården Stein i Hole på Ringerike. Hverken den, Ågrip eller Fagrskinna nevner at liket ble partert.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Larsen, J. H. og Rolfsen, P. (red.) 2004: Halvdanshaugen – arkeologi, historie og naturvitenskap, Universitetets kulturhistoriske museer. Skrifter nr. 3

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]