Hallelujah

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Se også Hallelujah (Gali Ataris og Milk and Honey-sang). For uttrykket, se Halleluja.

«Hallelujah» er en sang skrevet av Leonard Cohen og opprinnelig utgitt på studioalbumet Various Positions (1984). I senere år ble den fremført av et stort antall og bredt spekter av artister, både på studioopptak og i konsert, og «Hallelujah» har nå passert «Suzanne» som den mest dekkede Cohen-sangen.

Blant coverartistene er Bono, Chris Botti, Jeff Buckley (også live), John Cale, K.D. Lang, Willie Nelson, Susanna and the Magical Orchestra, Jan Vardøen, Rufus Wainwright og kvartetten Kurt Nilsen, Espen Lind, Alejandro Fuentes og Askil Holm. Sangen er også gjendiktet til norsk («Halleluja») og sunget av Ole Paus på albumet Sanger fra et hvitmalt gjerde i sjelen (2005).

Cohen har senere fremført versjoner med nye vers og annet arrangement på platene Cohen Live: Live in Concert (i et opptak fra 1988) og Live in London (innspilt 2008). Mange av andre artisters innspillinger er basert på John Cales sammensmeltning av de to settene med vers på hyllestalbumet I'm Your Fan: The Songs of Leonard Cohen (1991).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]