Hakkespettboka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hakkespettbok»)

Hakkespettboka (engelsk: Junior Woodchucks' Guidebook and Reservoir of Inexhaustible Knowledge[1]) er en fiktiv håndbok fra Disney-tegneseriene. Boka inneholder all verdens kunnskap i verdens minste format og er forbeholdt medlemmene i speiderbevegelsen Hakkespettene, hvor blant annet Ole, Dole og Doffen er flerestjerners generaler. Hakkespettboka ble skapt av Carl Barks og vist for første gang i 1954.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Hakkespettbokas opprinnelse blir fortalt i historien Visdommens voktere av Don Rosa. Her blir det fortalt at boka sies å opprinnelig stamme fra biblioteket i Alexandria. Da biblioteket brant ned, trodde mange at all kunnskapen som ble oppbevart der hadde gått tapt for alltid. Imidlertid klarte en hemmelig orden som hadde som oppgave å beskytte kunnskapen i biblioteket, å berge mange av rullene til et hemmelig sted. Da boktrykkerkunsten så ble videreutviklet av Johann Gutenberg1400-tallet, ble rullene kopiert over til bøker. Disse bøkene hadde Francis Drake med seg da han gikk i land på Amerikas vestkyst i 1579 og grunnla Drakestaden i Calisota. Ols Ødekvakk (en av Drakes menn) gjemte denne skatten i en hemmelig tunnel under fortet Drakestaden, hvor Ødekvakk hadde jobben med å samle all den viktigste kunnskapen fra disse bøkene i én bok.

Kornelius Kvakk fant tunnelen under Drakestaden ved en tilfeldighet da han i 1821 holdt på å grave en tunnel for fri passasje inn og ut av fortet i tilfelle en beleiring. Kornelius overlot boka som nå inneholdt den tapte kunnskapen fra biblioteket i Alexandria til sin sønn, Clinton, grunnleggeren av Hakkespettene. Hakkespettboka var på den tiden en kjempestor bok som måtte bæres av én eller flere hakkespetter, men dagens utgave er komprimert til lommeformat.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • The Junior Woodchucks' Guide (engelsk). Danbury Press. 1973. 
  • Solveig Thime, red. (2017). Hakkespettboken: Håndbok for gutter og jenter. Egmont Kids Media. ISBN 9788242955432. 

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Golden Fleecing» (engelsk). I.N.D.U.C.K.S. Arkivert fra originalen 5. november 2015. Besøkt 15. november 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]