Hakekors-brannen i Tønsberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det gamle tyske flagget i svart, rødt og hvitt erstattet Weimarrepublikkens riksflagg i svart, rødt og gult etter at Hitler ble rikskansler i Tyskland 20. januar 1933. Fram til 1935 var det sidestilt med hakekorsflagget da dette ble enerådende.
Det tyske hakekorsflagget hadde vært nazistenes partibanner siden 1920, men ble tysk nasjonalflagg våren 1933.

Hakekors-brannen i Tønsberg viser til en hendelse i Tønsberg 17. mai 1933 da unge mennesker fra arbeiderbevegelsen tente på et hakekors-flagg utenfor det tyske konsulatet i byen.[1]

den norske grunnlovsdagen i 1933 heiste den tyske visekonsulen i Tønsberg, i tillegg til det tidligere tyske nasjonalflagget, hakekorsflagget. Hakekorsflagget var blitt erklært som tysk nasjonflagg fra våren 1933, sidestilt med det sorte, hvite og røde riksdagsflagget.

Mange av Tønsbergs innbyggere ble kraftig provosert av å se de tyske nasjonalsosialistenes flagg på Norges nasjonaldag. I 12-tiden samlet en rekke av byens arbeiderungdom seg utenfor det tyske konsulatet, der hakekorsflagget og det tidligere tyske nasjonalflagget hang side om side. Med stadig flere tilskuere som strømmet til tente en av personene fra arbeiderbevegelsen på en fakkel som ble løftet opp i hakekors-flagget. Da flagget var brent opp, sang demonstrantene den tradisjonsrike arbeidersangen «Internasjonalen».

I dagene som fulgte var hakekors-brannen det store samtaleemnet i byen, og det førte til polemikk mellom de lokale avisene Vestfold Arbeiderblad og Tønsbergs Blad. Mens det radikale Vestfold Arbeiderblad mente man måtte forstå arbeiderungdommens reaksjon, kalte det konservative Tønsbergs Blad hendelsen for «kommunistisk terror». «(Demonstrasjonene) mot det offisielle, tyske hakekorsflagg, er (…) direkte fornærmelig mot en vennligsinnet fremmed nasjon,» sto det i avisen 19. mai. Tønsbergs Blad skrev også at personen som tente på flagget, løp mot Vestfold Arbeiderblads kontor, noe Vestfold Arbeiderblad avfeide som en sensasjonalistisk måte å fortelle at vedkommende løp over til den andre siden av gata og inn i et smug.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tønsbergs Blad 2008.05.16. Norge;Vestfold;;Tønsberg;;;;. 2008-05-16. s. 4-5. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Tønsbergs Blad, 16. mai 2008: «75 år siden hakekorset brant» [1][død lenke]
  • Vestfold Arbeiderblad 18.–27. mai 1933
  • Tønsbergs Blad 18.–24. mai 1933