Hajk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hajk overvinner kong Bel – tegnet av Juliano Zasso (1833-1889).

Hajk (også Haik, Haig eller Haos) er en legendarisk skikkelse og forfader i Armenia. Han omtales i flere gamle krøniker, deriblant hos Moses fra Khoren.

Han blir sagt å være sønn av Torgoma, som blir identifisert med Togarma i Bibelen[1]. En av hans brødre er Kartlos, som regnes for en forfader til folk i Georgia. Hajk sies å ha vært en god mann og en dyktig bueskytter.

Hajk var underlagt kong Bel (som krønikene identifiserer med Nimrod). Med tiden gjorde han opprør mot Bels onde styre. Han og en gruppe folk bosatte seg i Kaukasus, og det ble krig mellom ham og Bel.

Hajk oppdager Bel i et fjellpass, som blir identifisert med Dastakert i Siunik. I slaget ved Dyutsaznamart, i nærheten av Julamerk sørøst for Vansjøen, treffer han Bel med et heldig pilskudd, og Bels styrke flykter. Han bosetter seg deretter i Hajkaberd-borgen i Haykashen (i den historiske armenske provinsen Taron i dagens Tyrkia).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Team, OBC. «Oxford Bible Church - Appendix 8: Who are the HOUSE of TOGARMAH?». www.oxfordbiblechurch.co.uk. Besøkt 4. desember 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Hayk – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata