Hairspray

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hairspray
Generell informasjon
GenreRomantisk komedie, filmmusikal,[1] ungdomsfilm, dramafilm
NasjonalitetUSA
PremiereFilmåret 1988
Lengde92 min.
Språk EngelskRediger på Wikidata
Bak kamera
Regissør(er)John Waters[1][2]
ManusJohn Waters
Produsent(er)Robert Shaye, Rachel Talalay
MusikkKenny Vance
Foran kamera
MedvirkendeSonny Bono,[2][3][4] Ruth Brown,[3][4] Divine,[3][4] Deborah Harry,[2][4] Ricki Lake,[4] Jerry Stiller,[4] Vitamin C,[4] Ric Ocasek,[4] Pia Zadora,[4] Leslie Ann Powers,[4] Mink Stole[4]
Annen informasjon
Farve/s.hvFarge
FilmselskapStephen Woolley
DistributørNew Line Cinema
Premiere(r)1988, 4. august 1988 (Tyskland)[5]
Eksterne lenker
For filmen fra 2007, se: Hairspray (2007)

Hairspray er en komedie og filmmusikal fra 1988 skrevet og regissert av John Waters. Handlinga utspiller seg på begynnelsen av 1960-tallet, og handler om Tracy Turnblad, en tenåring som tross sin overvekt blir den nye stjernedanseren på det populære TV-programmet The Corny Collins Show.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I Baltimore, Maryland i år 1962 holder Tracy Turnblad og hennes beste venninne, Penny Pingleton audition for The Corny Collins Show - et populært danse-show på TV i Baltimore. Penny er svært nervøs og har problemer med svarene hennes. Men en annen jente, Nadine Carver, blir tatt med på showet. I tillegg får Tracy muligheten til å begynne som danser, og blir snart en gjenganger på showet. Dette opprører showets mest populære deltaker, Amber Von Tussle. Hennes rike foreldre, Velma og Franklin Von Tussle, eier Tilted Acres-fornøyelsespark og har forbudt afroamerikanere å dra dit. Tracy stjeler også Amber`s kjæreste, Link Larkin, og konkurrerer mot Amber om tittelen Miss Auto Show 1963.

Tracy får muligheten til å begynne som modell for klesbutikken Hefty Hideaway, og blir inspirert til å forandre sitt store hår til stiler som var mer populære på 1960-tallet. På skolen ser en lærer merke til den endrede stilen, og sender henne til rektors kontor. Tracy blir deretter sendt til en annen klasse for spesialundervisning, hvor hun møter flere studenter som har havnet der for å holde dem tilbake akademisk. Studentene introduserer Tracy for Motormouth Maybelle, en platebutikk-eier og programleder for den månedlige The Corny Collins Show.

Penny begynner et forhold til Seaweed, sønnen til eieren av Motormouth Maybelle. Dette forferder foreldrene til Penny, Prudence og Paddy, som sperrer datteren deres inne på soverommet hennes, og forsøker å få henne til å gå sammen med hvite gutter isteden. Tracy benytter hennes nyvunne berømmelse for å kjempe mot rase-integrasjon ved hjelp av Motormouth Maybelle. Men Von Tussle-familien blir mer standhaftige i deres motstand mot rase-integrasjon. De planlegger å sabotere Miss Auto Show 1963 med en bombe gjemt i en parykk.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt0095270/; besøksdato: 19. april 2016.
  2. ^ a b c http://www.bbfc.co.uk/releases/hairspray-film; besøksdato: 19. april 2016.
  3. ^ a b c http://www.metacritic.com/movie/hairspray-1988; besøksdato: 19. april 2016.
  4. ^ a b c d e f g h i j k http://www.imdb.com/title/tt0095270/fullcredits; besøksdato: 19. april 2016.
  5. ^ http://www.zelluloid.de/filme/index.php3?id=5281; besøksdato: 19. desember 2017.