Hagström

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hodet til en Viking IN
Swede fra 1974 i Cherry Red finish.

Hagström, eller Hagstrom er en produsent av elektriske gitarer, bassgitarer og trekkspill i Älvdalen i Dalarna, Sverige.

De begynte med å importere trekkspill fra Tyskland og senere Italia, før de åpnet sine egne lokaler i 1932. Gjennom 1960-årene begynte selskapet å lage elektriske gitarer og senere forsterkere. De tidlige gitarene var svært influert av trekkspillproduksjon og hadde et spesielt utseende og særpreget følelse. Mange samtidige artister, som Elvis Presley, Tim Armstrong, Bill Nelson, Billy Gibbons, Dusty Hill, Aaron North og Pat Smear brukte Hagström-gitarer. Joe Satrianis første gitar var en Hagström. I dag spiller Nicholas McCarthy fra Franz Ferdinand en rød Hagström P46 Sweetone fra 1959.

Av modeller var Hagstrom 1, H-serien (H II, H III, H II N), Swede (opprinnelig kalt The Hagstrom LP, eller Les Paul, på grunn av instrumentets likhet med den populære Les Paul laget av Gibson Guitars), Super Swede, Impala, Corvette (kalt Condor i USA), Viking, Swede Patch 2000 (en av de første synthesizer-gitarene) og Jimmy (designet av Jimmy D'Aquisto, en respektert instrumentmaker i New York som hadde blitt ansatt av Hagström for å designe Swede). Av bassgitarer finnes The Swede Bass og H8 – den første åttestrengede bassgitaren, som ble berømt da den ble brukt av musikere som Noel Redding, Jimi Hendrix og Mike Rutherford.

Produksjonen av svensklagde Hagström-instrumenter tok slutt i 1983 da de ikke lenger kunne holde følge med konkurrerende merker som brukte asiatisk arbeidskraft. Hagström lagde noen japanske prototyper, men de var ikke fornøyde med kvaliteten. De valgte å legge ned driften fremfor å skade merkets renommé med billige gitarer.

I 2004 startet Hagström opp igjen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

musikkstubbDenne musikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.