Haeterini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Haeterini
Cithaerias esmeralda
Cithaerias esmeralda
Vitenskapelig(e)
navn
:
Haeterini
Herrich-Schäffer, 1864
Norsk(e) navn: glassvingesommerfugler
Hører til: ringvinger, flikvinger, dagsommerfugler, storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Antall arter: 21,
ingen i Norge
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: bare i den Neotropiske region
Delgrupper:

Haeterini er en gruppe av sommerfugler som hører til underfamilien ringvinger (Satyrinae) i den store familie flikvinger (Nymphalidae). De finnes bare i skogområder i Sør- og Mellom-Amerika. De fleste er lette å kjenne på at de har gjennomsiktige vinger nesten uten skjell, bare med noe skjellmønstre langs kanten. Slekten Pierella har mer "normale" vinger.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Stort sett middelsstore sommerfugler (vingespenn gjerne 30 – 50 mm), slanke med avrundede vinger. Bortsett fra hos slekten Pierella er vingene gjennomsiktige og mangler nesten helt skjell. Kroppen er ganske slank, hodet forholdsvis stort med store fasettøyne, antennene tynne, omtrent halvparten så lange som fovingene. Forvingene er nesten glassklare, avlangt ovale, med markerte, mørke årer. Den store radialcellen, som ligger langs vingens fremkant, opptar omtrent 1/3 av vingearealet, og alle vingeårene går ut fra denne. Alle vingeårene er uten forgreninger. Bakvingene er ovale, ofte litt bredere enn forvingene, med tegninger av skjell langs ytter- og bakkanten. Disse tegningene er oftest rosa eller brune og omfatter minst én øyeflekk på hver vinge. Slekten Pierella har brune vinger med en grønnlig metallglans, den ytre delen av bakvingene er tegnet i rødt, blått, svart og hvitt.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Glassvingesommerfuglene lever nær skogbunnen i tett skog, der det er svært lite lys. De glassklare vingene virker der som ganske effektiv kamuflasje, da det blir svært vanskelig å se sommerfuglen. De fargede feltene på bakvingene kan være påfallende, men de "forsvinner" når sommerfuglen setter seg og lukker vingene.

De er forholdsvis langsomme flyvere, som gjerne drikker fra råtnende frukt eller møkk. Lite synes å være kjent om larvene.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Artstallene følger Haeterini på Tree of Life

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]