Hadash

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hadash
Norsk navnDemokratisk front for likhet og fred
LandIsrael
Leder(e)Ayman Odeh
Grunnlagt1977
HovedkvarterHaifa
IdeologiKommunisme marxisme-leninisme økososialisme feminisme non-sionisme
Nettstedwww.hadash.org.il (he)
hadash.org.il (en)
hadash.org.il (ru)

Uri Avnery ved en demonstrasjon mot Libanonkrigen

Hadash (חד"ש) er et sosialistisk parti i det israelske parlamentet Knesset.

Hadash ble dannet ved en sammenslåing av det israelske kommunistpartiet Maki (den gang Rakah) og andre venstrevendte partier.

Navn[rediger | rediger kilde]

Akronymet Hadash står for haHazit haDemokratit leSHalom veleShivyon (החזית הדמוקרטית לשלום ולשוויון, som på norsk blir Demokratisk front for likhet og fred, og også er det hebraiske ordet for «ny», som muligens viser til et av de største partiene som sto bak grunnleggelsen av Hadash, Rakah (hebraisk akronym for Nye kommunistiske liste). På arabisk er partiet kjent som al-Jabha al-Dimokratiya lil-Salam wa'al-Musawa (arabisk: الجبهه الدمقراطية للسلام والمساواة).

Politikk og ideologi[rediger | rediger kilde]

Hadash krever total tilbaketrekning av alle jødiske bosetninger fra Vestbredden og Gaza, samt at en palestinsk stat blir opprettet i disse områdene. Det støtter at de palestinske flyktningene har rett på å vende tilbake og få oppreisning. Partiet arbeider også for sterkere faglige rettigheter og en utbygd sosialsektor.

I Israel betraktes Hadash som et venstreekstremt arabisk parti. Majoriteten av partiets valg- og medlemskrets er palestinere, men også en ganske stor del er jøder. For eksempel var Hadashs partileder i mange år Meir Vilner. Hadash definerer seg selv som antisionistisk, i tråd med marxistisk motstand mot nasjonalisme, og krever at Israel skal forandres fra en jødisk til en sekulær, mangekulturell stat. Det arbeider for at palestinske arabere skal få status som nasjonal minoritet i Israel.

Representanter i Knesset[rediger | rediger kilde]

I valget i 2006 fikk Hadash 3 seter i Knesset av totalt 120, og representeres derved av Mohammad Barakeh, Hana Sweid og Dov Khenin. Tidligere har Tamar Gozansky, Issam Makhoul og Tawfiq Ziad vært representanter for Hadash.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]