Hacksaw Ridge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hacksaw Ridge
Hacksaw Ridge
Generell informasjon
Prod.landAmerikansk, australsk
Lengde131 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørMel Gibson
Produsent
Manusforfatter
MusikkRupert Gregson-Williams
SjeffotografSimon Duggan
KlippJohn Gilbert
Foran kamera
Medvirkende
Annen informasjon
Budsjett45 millioner dollar[1]
Distributør
Premiere
  • 4. september 2016 (2016-09-04) (Venezia)
  • 4. november 2016 (2016-11-04) (USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Hacksaw Ridge er en australsk-amerikansk biografisk krigsfilm fra 2016, regissert av Mel Gibson. Manuset ble skrevet av Andrew Knight, Robert Schenkkan, Randall Wallace og Gregory Crosby. Andrew Garfield, Vince Vaughn, Sam Worthington, Luke Bracey, Hugo Weaving, Ryan Corr, Teresa Palmer, Richard Pyros og Rachel Griffiths spiller hovedrollene. Innspillingen ble satt i gang 29. september 2015 i New South Wales og endte i desember 2015.

Filmen hadde verdenspremiere 4. september 2016 under filmfestivalen i Venezia og kinopremiere i USA i november 2016. Hacksaw Ridge var Gibsons første spillefilm som regissør siden dramafilmen Apocalypto i 2006. Den fikk god kritikk.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen er basert på en sann historie om den amerikanske medisinstudenten Desmond T. Doss (Andrew Garfield) som nektet å bære våpen under andre verdenskrig. I mai 1945 reddet han over 75 medsoldater på den japanske øya Okinawa. Etter det japanske angrepet på Pearl Harbor i desember 1941, verver Desmond Doss seg til det amerikanske militæret. Faren hans Tom Doss (spilt av Hugo Weaving) en veteran fra første verdenskrig, er ekstremt opprørt over sønnens avgjørelse. Før han reiser til Fort Jackson for militær-trening, frir Desmond til kjæresten Dorothy Schutte.

Doss får opplæring under kommando av sersjant Howell. Doss utmerker seg i fysiske tester, men han nekter å håndtere skytevåpen eller trene på lørdager på grunn av sin religiøse tro. Sersjant Howell og kaptein Glover forsøker å få Doss kastet ut av militæret av psykiatriske årsaker. Men dette mislykkes ettersom hans religiøse tro ikke kvalifiserer til psykisk sykdom. De begynner deretter å plage Doss, og forsøker å få ham til å slutte i militæret. En kveld blir han utsatt for vold av sine medsoldater, men han nekter å identifisere sine angripere. Doss og hans enhet fullfører sin grunnleggende opplæring.

Doss ønsker å gifte seg med kjæresten Dorothy så snart han kan. Men at han nekter å bære skytevåpen fører til at han blir arrestert for oppsetsighet og ordrenekt. Kaptein Glover og Dorothy besøker Doss i fengsel, og forsøker å overbevise ham om å kjenne seg skyldig. Dermed kan Doss løslates, og forlate militæret, uten videre siktelse eller fengsel. Men Doss nekter å gå på akkord med sin tro, og i krigsrett nekter Doss å innrømme skyld. Ved rettsaken dukker faren hans opp ved domstolen med et brev fra sin tidligere kommandant (nå en brigadegeneral) som sier at Desmonds pasifisme er beskyttet av den amerikanske grunnloven. Siktelsen mot Doss blir henlagt, og han gifter seg med Dorothy.

Doss og hans enhet blir tildelt den 77. infanteridivisjon, og blir sendt til Stillehavet. Under slaget ved Okinawa blir Doss og hans enhet informert om at de skal hjelpe den 96. infanteridivisjonen, som har til oppgave å sikre Hacksaw Ridge. Under den innledende kampen, med tunge tap på begge sider, redder Doss livet til med-soldat Smitty. Doss avslører ovenfor Smitty at hans aversjon mot skytevåpen stammer fra en hendelse fra ungdommen hvor han nesten skjøt sin sterkt berusede far, som truet moren hans med en pistol. Smitty ber om unnskyldning for sin tidligere motvilje mot Doss.

Neste morgen lanserer japanerne et massivt angrep for å slå vekk amerikanerne fra hele området. Smitty blir drept, men sersjant Howell og flere av Doss sine kamerater blir hardt skadet på slagmarken. Doss hører ropene fra døende soldater og kommer for å redde dem. Han bærer de sårede til klippekanten, og sender dem ned med tau. Hver gang ber han til Gud om å klare å redde en til. Ankomsten til dusinvis av sårede og antatt døde soldater kommer som et sjokk for resten av enheten som befinner seg nedenfor Hacksaw Ridge. Doss klarer også å redde Howell, og de unnslipper så vidt til tross for en kraftig ild fra fienden.

Kaptein Glover ber om unnskyldning for at han tidligere avviste Doss sin religiøse tro som "feighet" og forteller at de planlegger et angrep en tidlig lørdag morgen. Men Glover ønsker ikke å starte det neste angrepet uten Doss, og operasjonen blir forsinket på grunn av hans religiøse bønner. Med forsterkninger vender de tilbake til kampen. Under et japansk bakholdsangrep klarer Doss å redde Glover og flere andre. Doss blir skadet av en granat-eksplosjon, men slaget blir vunnet. Doss kommer seg ned fra Hacksaw Ridge, og griper bibelen som han har fått i gave fra Dorothy.

Filmen avslutter med en rekke ekte fotografier og video-opptak som viser at Desmond Doss ble tildelt Medal of Honor fra president Harry S. Truman for å ha reddet 75 amerikanke soldater ved Hacksaw Ridge. Doss giftet seg med Dorothy, og de forble gift til hennes død i 1991. Doss døde den 23. mars 2006, 87 år gammel.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Karl Quinn (17. september 2015). «Andrew Garfield admits to nerves ahead of Mel Gibson's Hacksaw Ridge shoot». The Sydney Morning Herald. Besøkt 12. september 2016. 
  2. ^ «Hacksaw Ridge (2016)». Rotten Tomatoes. Besøkt 12. september 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]