Hack and slash

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hack and slash eller hack and slay kan være en undersjanger av actionspill eller en spilltype. I begge tilfeller beskriver det en fokus på nærkamp med kortdistansevåpen. Hack and Slash ble opprinnelig brukt til å beskrive en type penn-og-papir-rollespill.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Hack and slash har sine røtter i penn-og-papir-rollespill som Dungeons & Dragons der man kan spille kampanjer fokusert på vold istedenfor en handling eller andre mål. Betegnelsen kan dateres tilbake til i hvert fall 1980 da den ble brukt i en artikkel i bladet Dragon av Jean wells og Kim Mohan. Sitatet er: «There is great potential for more than hacking and slashing in D&D or AD&D; there is the possibility of intrigue, mystery and romance involving both sexes, to the benefit of all characters in a campaign.»[1] Denne artikkelen fortsetter med å fortelle om opplevelsene til en D&D-spiller som påstår at når hun spiller i turneringer så møter hun på hack and slash-typen, som stort sett består av tenåringsgutter. Disse spillerne irriterer både henne og eldre spillere. Uttrykket har derfor hatt en negativ konnotasjon fra tidlig av og antyder at sjelløs vold ender med et endinemasjonalt rollespill og er en stil foretrukket av unge spillere.

Andre ganger brukes hack and slash som en nøytral betegnelse for å beskrive forskjellige typer spillere av rollespill og forskjellige spillemåter.

Som en type gameplay[rediger | rediger kilde]

Hack and slash er rådende i action-rollespill i sanntid, som Diablo og Dungeon Master.

Noen spill har hack and slash uten noen rollespillelementer. I disse tilfellene, slik som Golden Axe, kan hack and slash brukes for å beskrive spillet selv. Det kan dermed brukes som en sjanger istedenfor en type gameplay.

Som en undersjanger av actionspill[rediger | rediger kilde]

Noen spill fokuserer bare på hack and slash og er derfor en undersjanger av actionspill.

Disse spillene er lik beat 'em up-spill på den måten at spilleren slåss mot mange svake fiender, ofte fulgt av en boss, som er en vanskeligere fiende. Hack and slash-spill gir dog spilleren et kortdistansevåpen, mens beat 'em up-spill har få eller ingen våpen. På grunn av dette handler hack and slash-spill ofte om å drepe fiendene, mens beat 'em up handler om å slå dem.

På grunn av bruken av kortdistansevåpen, foregår hack and slash-spill ofte i middelalderen eller i en fantasiverden. Enkelte er dog satt til en moderne verden hvor man bruker sverd, slik som Devil May Cry og Teenage Mutant Ninja Turtles.

Spill med en flerspillermodus lar spillerne som oftest bare samarbeide istedenfor å slåss mot hverandre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jean Wells, Kim Mohan (juli 1980). «Women want equality - and why not?». Dragon (39): 16.